Helsinkiläisravintolan toiminnasta tehty rikosilmoitus – romanimies jäi vaille palvelua: "Teidän kanssanne on ollut niin paljon ongelmia"

Tänään vietetään romanipäivää 1:38

Helsingin Alppiharjussa sijaitsevan ravintolan toiminnasta on tehty rikosilmoitus. Helsingin poliisin mukaan asiasta on tehty rikosilmoitus viime viikon lauantaina.

Yllä olevassa uutisjutussa puhutaan romanien työnhaun hankaluudesta ennakkoluulojen takia. Video on julkaistu romanipäivänä 8. huhtikuuta. 

Ravintola Iltakoulusta on levinnyt Facebookissa video, jossa ravintolan työntekijä kieltäytyy palvelemasta romanimiestä. Mies videoi sananvaihdon salaa. Videon kuvannut Rony Ahlgren sanoi Helsingin Sanomille, että tapaus sattui reilu viikko sitten torstaina. 

Videolla ravintolan työntekijä kertoo, ettei palvele Ahlgrenia, koska hänen mukaansa romaneista on ollut aiemmin ongelmia ravintolassa. Työntekijän mukaan näin on sovittu muiden työntekijöiden kanssa.

Palautetta ravintolalle

Videon kuvaaja sanoo käyneensä ravintolassa aiemmin, jolloin häntä palveltiin asiallisesti.

–  Teidän kanssanne on ollut niin paljon ongelmia. En voi tietää, millainen porukka tuolta tulee sinun kanssasi yksille, työntekijä sanoo videossa.

Ahlgren kysyy useita kertoja, onko kyse siitä, että ravintolassa ei palvella romaneita. Työntekijä sanoo suoraan, että ongelmia on ollut juuri romaneista.

Lopuksi työntekijä sanoo, ettei tilanne muutu jankkaamalla, ja alkaa palvella muita asiakkaita.

Ravintolan Facebook-sivulle on videon seurauksena tullut paljon kielteistä palautetta.

Ravintolasta kerrottiin STT:lle, että ravintolapäällikkö kommentoi tapausta maanantaina.

Ei ainutlaatuinen tapaus

Kolme viikkoa sitten samankaltainen tilanne tapahtui vantaalaisella Neste-huoltoasemalla, kun huoltoaseman myyjä kieltäytyi palvelemasta romaniperhettä.

Tilanteesta kuvatulla videolla myyjä myöntää, että kyse on perheen etnisestä taustasta.

Myyjä ei suostunut ottamaan vastaan perheen isän tarjoamaa käteismaksua polttoaineesta, vaan vaati, että tämän olisi käytettävä seteliautomaattia.

Tapahtuman seurauksena Neste kertoi ryhtyvänsä muun muassa kouluttamaan henkilöstöään syrjinnän kitkemiseksi ja asiakkaiden tasa-arvoisen kohtelun varmistamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat