Mainos

Helsinkiläispappi on täpinöissään avioliittolain vapautumisesta: "Jos tästä rangaistaisiin, se olisi arvovaltatappio kirkolle"

Keskiviikko on historiallinen päivä paitsi monille samaa sukupuolta oleville pariskunnille, myös monille papeille.

– Aika täpinöissäni olen, täytyy sanoa. Onhan tämä innostava ja jännittävä tilanne kaikin puolin, kuvaa helsinkiläinen pappi Kai Sadinmaa tunnelmiaan.

Sadinmaa osallistuu Vihdoinkin vihille -tapahtumaan vihkimällä ja siunaamalla samaa sukupuolta olevia pariskuntia, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan.

Kirkon kanta on, että lainmuutoksesta huolimatta kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista samaa sukupuolta oleville. Vihkivälle papille mahdollisesti koituvien seuraamusten arviointi kuuluu hiippakunnan tuomiokapitulille. Sadinmaan mukaan osa piispoista on antanut ymmärtää, että pappi ei selviäisi huomautuksella.

– Kyllähän se aikamoinen arvovaltatappio olisi kirkolle, jos lähdettäisiin rankaisemaan.

Sadinmaa on kuitenkin varautunut siihen, että joutuu vihkimisten takia tuomiokapituliin keskustelemaan. Henkisesti hän on käynyt läpi mahdolliset seuraamukset, jopa pappisoikeuden menettämisen, vaikkei siihen jaksakaan uskoa.

Jyrkät jakolinjat

Vaikka Sadinmaa suhtautuu itse myönteisesti uuteen avioliittolakiin, hän ei vähättele muutoksen vaikeutta ja kirkon sisäistä kipuilua.

– Tämä on valtavan iso kysymys, joka jakaa kirkon ihan täysin. Yksi merkittävimpiä ja vaikeimpia kysymyksiä kirkolle koko sen historian aikana.

Vihkimiskäytännöistä päättää kirkolliskokous, jossa muutoksen taakse pitäisi saada kolme neljäsosaa edustajista.

Kirkolliskokouksessa aiheesta käytävä keskustelu on Sadinmaan mukaan siistiytynyt, mutta tämä ei kerro vielä näkökantojen lähentymisestä. Herätysliikkeiden vaikutus näkyy vahvasti juuri kirkolliskokouksessa.

– Ne poterot ovat syvät, ylitsepääsemättömän syvät.

Vaikka Sadinmaa ei ole tällä hetkellä seurakuntavirassa, hän arvelee, että avioliittolaki on myös seurakunnissa arka aihe, jota ei välttämättä puida kahvipöydissä.

– Keskustelukulttuuri seurakunnissa on ylipäätään sellainen, että ei siellä sillä tavalla kosketella kipeitä asioita. Tiedetään kyllä, mitä itse kukin on niistä mieltä. 

6:53

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.