Helsinkiläisestä alikulkutunnelista kantautuu omituisia ääniä

Helsinkiläisessä alikulkutunnelissa kuuluu kummia ääniä – tästä on kyse 7:59
Kuuntele videolta, miltä teos kuulostaa!

Helsinkiläisessä alikulkutunnelissa kuuluu omituisia ääniä. 

Alikulkutunneli sijaitsee Tivolitien ja Vauhtitien risteyksen vieressä Linnanmäen huvipuiston välittömässä läheisyydessä. Äänet eivät kuitenkaan ole peräisin Linnanmäeltä. 

Nopealla vilkaisulla alikulkutunnelissa silmiin osuu teksti Tekoälybetoniviidakko. Se on ympäristötaiteilija Markku "Sika" Puustisen uusimman äänitaideteoksen nimi. 

– Tekoäly on ollut kovasti tapetilla ja samaan aikaan on todettu, että laululintujen määrä Suomessa on suorastaan romahtanut. Tästä minulle tuli mieleen, että millä tavalla yhdistäisi nämä kaksi asiaa, Puustinen kertoo saamastaan ideasta. 

– Tässä (teoksessa) on päässyt käymään niin, että ihminen loi omatekoisen dronelinnun, jolle ohjelmoi aidot linnun äänet. Mutta dronelinnut saivat tietoisuuden ja siitä seurasi se, että ne alkoivatkin luoda omaa ääntään. 

Yksi ääni S-kaupan kassalta

Puustinen loi "dronelintujen" äänet alikulkutunnelin ympäristöstä nauhoittamillaan äänillä, joita hän muokkasi.

Perusäänenä teoksen taustalla kuuluu takaperin käännetty, taajuusmuunnettu ja nopeutettu höyryveturin ääni. 

Yksi ääni on peräisin monelle tutulta itsepalvelukassalta: "Mikäli sinulla ei ole S-etukorttia, paina ei S-etukorttia näppäintä". 

– Teoksessa se ei edes muistuta sitä ääntä, Puustinen toteaa.  

Puustinen kertoo, että hän on saanut teoksestaan pääasiassa positiivista palautetta. Vain muutama on valittanut, että koirat ovat säikähtäneet ääniä. 

– Pari rouvaa sanoi, että koirat suostuivat tulemaan vain sylissä. Olen ollut vakoilemassa tässä, niin lapset erityisesti tykkäävät tästä, Puustinen kertoo. 

Tunnelissa soiva nauha on noin kahdeksan minuuttia pitkä, joten se on eri kulkijoille eri kuuloinen. 

Suomen pankissa murto meneillään

Kyseessä ei suinkaan ole taiteilijan ainoa vastaava teos. Ensimmäinen on jo parikymmentä vuotta vanha. Torkkelinmäellä kaivosta kuuluu Finnairin lentojen kuulutuksia. 

Yksi teos on niin ikään kaivossa Suomen Pankin läheisyydessä. Siellä kuuluu murtoääniä. 

– Siellä on parhaillaankin murto meneillään, Puustinen veistelee. 

Murto-teokseen idea lähti Suomen Pankin kehotuksesta. 

– Viime keväänä Suomen pankki kehotti kansalaisia ottamaan varmuuden vuoksi kotiin käteistä, jos käy huonosti sodan takia. Mietin, että eihän minulle perhana ole kotona rahaa, eikä juuri pankissakaan niin päätin, että lähdetään hakemaan Suomen pankista suoraan. 

Pääasiassa Puustinen käyttää taiteessaan ääntä ja valoa. Miten juuri nämä valikoituivat taiteen muodoksi?

– Sitä on todella vaikea sanoa. Todennäköisesti yksi suurin syy on siinä, että olen harrastanut elektroniikkaa koko pienen ikäni ja minulla on aika voimakas visuaalinen näkemys asioihin. Sitten on myös draamakoulutusta. Näitä kun yhdistelee, saa hyvin erikoistakin aikaan, Puustinen kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat