Helsinkiläisen yökerhon portsarille ehdollista vankeutta kahdesta pahoinpitelystä – asiakkaan sääriluu murtui

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 26-vuotiaalle ravintolan järjestysmiehelle 40 päivää ehdollista vankeutta kahdesta pahoinpitelystä.

Erilliset tapaukset sattuivat lokakuussa ja marraskuussa 2015 Club Vatican -yökerhossa Helsingin Simonkadulla.

Ensimmäisessä tapauksessa oli erimielisyyksiä ravintolan pääsymaksusta. Asiakas oli hermostunut, jolloin tilanteeseen apuun tullut  järjestysmies otti miehestä voimakkaasti hallintaotteella kiinni ja vei hänet ulos niin, etteivät jalat olleet maassa.

Ulkona järjestysmies tönäisi asiakkaan maahan kahdella kädellä, jolloin uhrin takaraivo osui asvalttiin.

Käräjäoikeus katsoi, että perusteet ravintolasta poistamiseen olivat olemassa, mutta voimakeinot olivat tarpeettoman kovia.

Asiakasta ei ollut esimerkiksi lainkaan kehotettu poistumaan.

Järjestyksenvalvoja määrättiin maksamaan asiakkaalle kivusta ja särystä 350 euroa korvausta sekä 2 600 euroa asianajajakuluja.

Humalaisen poistaminen

Toisessa tapauksessa humalainen nuori mies oli ollut ravintolan vessassa, kun 26-vuotias järjestyksenvalvoja oli saanut radiopuhelimella tehtävän poistaa hänet.

Yleinen käytäntö oli viedä asiakas ulos ja pyytää tältä narikkalappu, jonka jälkeen takki noudettaisiin ulosheitetylle.

Tämä johti sanaharkkaan. Epäselväksi jäi oliko asiakas yrittänyt käydä portsarin päälle. Oikeus piti sitä mahdollisena.

Portsarin mukaan hän oli vain vienyt asiakkaan maahan, mutta tätä oikeus ei uskonut, vaan totesi vahtimestarin heittäneen asiakkaan asvalttiin. Sen seurauksena nuoren miehen sääriluu murtui. Hän sai myös ruhjeita ja mustelmia.

Käräjäoikeus ei pitänyt voimankäyttöä oikeutettuna ja huomautti, että järjestyksenvalvojalta vaaditaan korostunutta mielenmalttia.

26-vuotiaan on maksettava uhrille kivusta ja särystä sekä kosmeettisesta haitasta 3 800 euroa sekä muita kuluja reilut 800 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat