Helsinki-Vantaalla aloitettiin massiiviset koronatestaukset – THL suosittelee kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testausta

Lentoaseman massatesteillä pyritään saamaan koronamuunnos kiinni jo rajalla. MTV vieraili lentokentällä kysymässä matkustajien tuntoja. 

Helsinki-Vantaan lentokentällä on alkanut ulkomailta Suomeen saapuvien laajennettu koronatestaus.

Matkustajat ohjataan maksuttomaan testiin joko lentokentällä tai uuden Finentry-palvelun kautta oman asuinalueen palvelupisteelle. Testauspisteitä on perustettu Helsinki-Vantaalle nyt 14.

Testattu useissa eri paikoissa

Minna Palhamo ja Ari Palhamo saapuivat Suomeen Malediiveiltä Dohan kautta. 

– Meitähän on testattu melkein koko ajan eri paikoissa. Nyt oli sitten täällä lentokentällä testausta, kertoo Ari Palhamo.

– Meidät testattiin jo ennen matkalle lähtöä. Matkustimme turvallisesti ikään kuin kapselissa, omassa osastossa. Perille päästyämme meillä oli kuumeen mittaus ja terveystarkastus ennen kuin meidät päästettiin maahan, kuvailee Minna Palhamo.

Pariskuntaa eivät runsaat testaukset rasita.

– Jos se näin nopeasti käy, kuten nyt, ei kyllä väsytä. Passintarkastus vie enemmän aikaa kuin koronatestaus, sanoo Ari Palhamo. 

Lentomatkustus yhä alamaissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa kaikkien Suomeen palaavien lentomatkustajien testaamista. Tällä pyritään saamaan muissakin maissa yleistyvä Britannian koronamuunnos kiinni jo rajalla.

– Kyllä se on suuri koitos, koska olemme käynnistäneet lisäkapasiteetin kentällä parissa päivässä, toteaa Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö

Matkustajamäärät ovat romahtaneet Helsinki-Vantaalla. Matkustajien määrä vaihtelee tällä hetkellä 2 500–5 000 ihmisen välillä päivässä, kun ennen koronaa määrä oli 60 000–70 000 päivässä.

Lentoja on tällä hetkellä ainoastaan satakunta päivässä, kun normaalisti niitä on ollut keskimäärin 500.

Katso videolta, kuinka massatestaukset käytännössä toteutetaan Helsinki-Vantaalla!

Lue myös:

    Uusimmat