Helsinki muuttui jazz-kaupungiksi

Jazz-musiikki eri muodoissaan puree suomalaisiin entistä paremmin. Siitä todiste on uusi We Jazz -tapahtuma, jota vietetään parhaillaan ensi kertaa Helsingissä. Uusi sukupolvi ei pelkää uusia musiikkikokemuksia tai vedä turhia rajoja musiikkigenreihin. Pääasia on, että musiikki tuntuu hyvältä.

On meneillään We Jazz -tapahtuman järjestäjän Matti Niveksen unelmaviikko. Sen aikana nähdään ja on nähty niin perinteistä kuin kokeilevaakin jazzia. Miltä kuulostaa esimerkiksi konsertti pimeässä, 3D-konsertti tai konsertti elokuvissa?

– Riskinotto on inspiroivaa, koska siinä on aina epäonnistumisen mahdollisuus ja sitten jos onnistuu, se on todella maagista. Ihan hyvältä tuntuu nyt, loppuunmyytyjä konsertteja ja yllätyksiä. Niitä kaipaan aina niin kuuntelijoille kuin esiintyjillekin. Me myös haluamme jättää oman sormenjälkemme tähän, ilman mitään suuria areenakonsertteja pyroshow'neen. Pitää päästä musiikin sisälle. Isoissa konserteissa ihminen jää jotenkin ulkopuolelle, toimitusjohtaja Matti Nives kertoo.

Jazz-ennakkoluulot romukoppaan

Ennakkoluulon jazzin vaikeudesta Matti Nives heittäisi romukoppaan.

– Kyllähän sellaisia ennakkoluuloja aina välillä kuulee, mutta se mielipide on hälvenemässä. Uudet sukupolvet ja musiikin kuuntelijat haluavat löytää uusia juttuja, ovat avoimempia. Vanhemmat haluavat nähdä oman suosikkinsa tai tietää etukäteen, mihin tulevat. Itse syleilen sitä yllätyksen mahdollisuutta jokaisessa tilanteessa kuulijana, ysärin hiphopin sämpläyksestä kiinnostuksensa jazziin löytänyt Nives sanoo.

Nives on toimittanut muun muassa Bassoradion Lauantaijatsit-ohjelmaa ja vetää nyt Radio Helsingissä ohjelmaa Jazz kiinnostaa.

Louhivuoren rummutus alkoi 9-vuotiaana

We Jazz -tapahtumassa esiintyi eilen muun muassa Oddarrang-yhtye. In cinema -esitys oli nimensä mukaisesti elokuvateatterissa, ja Andorran keikka oli loppuunmyyty. Videot pyörivät taustalla, ja bändi soitti.

– Tämä minun Oddarrang-bändini musiikki on jo aika kaukana jazzista. Jazzhan on aika liukuva käsite. Itse yritän pysyä vähän sivussa siitä keskustelusta ja tehdä sellaista musiikkia, joka tuntuu hyvältä, muusikin ammattilainen Olavi Louhivuori toteaa.

Louhivuori on musiikkiperheestä; hänen puolisonsa on Emma Salokoski. Louhivuoren Oddarang-kokoonpano soittaa akustista ja improvisoitua sooloa, josta löytyy klassisen musiikin piirteitä. Louhivuori itse säveltää ja soittaa rumpuja, joiden soiton hän aloitti yhdeksänvuotiaana.

– Sanotaan, että jokaisen rumpalin takana ovat erittäin pitkäjänteiset vanhemmat. Kaikki kiitos kotiin, että jaksoivat. Jazzilla eläminen on tietynlaista veitsen terällä elämistä, pitää tehdä ympäri ämpäri kaikenlaisia juttuja, että pärjää, Louhivuori kertoo MTV Uutisille.

Timo Lassylta leffamusiikkia

Jazzin raja-aitoja kaataa sekin, että yhden Suomen arvostetuimman jazzmuusikon Timo Lassyn musiikkia kuullaan tammikuussa ensi-iltaa tulevan elokuvan tunnusmusiikkina. Kyse on Anna-Leena HärkösenEi kiitos -kirjasta tehty elokuva, jossa Anna Puu laulaa Lassyn sävellyksen Mielentilaa.

– Totta kai on hienoa, että pääsee tekemään musiikkia tällaiseen juttuun. Aiemmin olen tehnyt musiikkia dokumenttiin Tavarataivas. Jazz-musiikki nostaa nyt päätään, ja siitä kertovat nämä jonot täällä tänään. Ihmisiä joudutaan käännyttämään ovella, kun paikka on loppuunmyyty. Tämä on tosi hienoa, italialaiseen levy-yhtiöön päässyt jazzmuusikko Timo Lassy sanoo. Hänen ja amerikkalaisen soul- ja jazzlaulajan Joyce Elaine Yuillen konsertti Dubrovnikissa sai yleisön suorastaan ulvomaan.

We Jazz -tapahtuma jatkuu 14.12.2013 saakka.

Lue myös:

    Uusimmat