Helsinki havahtui maahanmuuttajien hukkumisiin – tästä päivästä lähtien uimarannoille asennetaan viisikielisiä varoituskylttejä

Tänä vuonna on hukkunut jo 61 ihmistä – MTV tutustuu Hietaniemen uimarannalla uusiin monikielisiin varoituskyltteihin 7:15
MTV Uutiset Livelle esiteltiin uusi viisikielinen kyltti Hietaniemen rannalla Helsingissä.

Äkkisyvästä rannasta varoitetaan nyt muun muassa somaliksi ja arabiaksi.

Helsingin kaupunki on havahtunut asentamaan kahdeksalle äkkisyvälle uimarannalle viisikieliset kyltit. Syynä on Hietaniemen uimarannalla tänä kesänä tapahtuneet hukkumistapaukset, joissa menehtyi kaksi ulkomaalaistaustaista.

Kylttejä asennetaan tästä päivästä lähtien Aurinkolahden, Kallahdenniemen, Tuoriniemen, Hietaniemen, Pikkukosken, Pakilan, Pukinmäen ja Tapaninvainion uimarannoille. 

– Kun Helsinki kansainvälistyy, pysymme kehityksessä mukana, sanoo tiimiesimies Jukka Lundgren Helsingin kaupungilta.

Uimataidottomuus tavallisempaa maahanmuuttajilla

Tähän saakka äkkisyvästä rannasta on varoitettu ainoastaan suomeksi ja ruotsiksi. Tosin kyltissä on ollut äkkisyvää rantaa kuvaava symboli. Uimavalvonnan kuulutuksissa on suomen ja ruotsin lisäksi ainakin englanninkielinen osuus. Rantapelastajien oman kielitaidon mukaan kuulutuskieliä voi olla enemmänkin. 

Maahanmuuttajataustaisten hukkumisissa on valitettavan usein taustalla uimataidottomuus.

– Monet tulevat sellaisista maista, joissa ei olla tuhansien järvien tai edes meren rannalla, sanoo Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliiton koulutussuunnittelija Anne Hiltunen.

Suomessa uintiopetus kuuluu peruskoulun opetussuunnitelmaan, joten voidaan puhua kansalaistaidosta.

Puoli miljoonaa polskijaa

Helsingin uimarannoilla on ollut kesäkuussa todellinen vilske, sillä uimareita on ollut peräti puoli miljoonaa. 

Suomessa on hukkunut tammikuun alun ja kesäkuun lopun välillä 61 ihmistä, mikä on 44 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Nousu selittyy jäihin hukkumisilla.

Vaikka kesäkuu oli helteinen, hukkuneita oli kaksi vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä, kun vuosi sitten määrä oli 20.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusseuran ennakkotiedot hukkuneista perustuvat mediasta kerättyihin tietoihin.

Uusista varoituskylteistä kerrotaan enemmän ylläolevalla videolla!

Lue myös:

    Uusimmat