Helsinki avaa syitä, miksei Timo saanut lupaa rantakahvilaansa hiihtolomaviikoksi: ”Kaupunki ei ole ihan nopeimmillaan näissä asioissa"

Kahvilayrittäjä yllättyi kaupungin päätöksestä - tyhjillään olevaa kesäkahvila on kiinni hiihtolomaviikon 0:20
Kahvilayrittäjä olisi halunnut tarjoilla liikkujille kaakaota ja keittoa, mutta vuokrasopimus esti.

Timo Taipale kertoo laittaneensa 18. tammikuuta ensimmäisen kyselyn kaupungille, josko kahvila voisi olla auki myös hiihtolomaviikolla. Taipale sai sähköpostivastauksen 30. tammikuuta jossa kerrottiin, että asiaa selvitetään.

Helsingin kaupungin ulkoilupalvelupäällikkö Stefan Fröber ei osannut eritellä tarkemmin kyselyn etenemisen vaiheista, mutta vetosi toimijoiden paljouteen.

– Meillä on noin 400 eri sopimusta ja toimijaa, joiden kanssa käymme keskustelua. Mutta tietysti yritämme parantaa.

Sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuori että kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar ottivat tapaukseen kantaa Twitterissä maanantaina, joissa he kertoivat muun muassa veden olevan poikki.

Stefan Fröber pahoittelee, ettei viestintää olla tehty tarpeeksi hyvin ja tarkentaa tapauksen vesiongelmaa.

– Paikassa on kesävesi. Tämä tarkoittaa sitä, että vedenkulkureitti on jäässä, eikä sitä voi ilman remonttia vuorokaudessa aukaista. Eli tilannetta ei voi ratkaista ihan noin vain pelkästään teknisestäkään näkökulmasta.

Ongelma myös sopimusteknillinen

Fröber korostaa toimijoiden paljoutta ja, että keskusteluja käydään aina kaikkien kanssa yksilöllisesti. Se mitä kohteissa saa tai ei saa tehdä, määritellään loppujen lopuksi kirjallisessa sopimuksessa.

– Meillä on esimerkiksi sopimuksia, joissa jo pelkät kaavamääräykset määrittelevät kohteen toiminnan. Näihin liittyy paljon yksityiskohtia, jotka vaativat selvittämistä.

Kaupungin rattaat pyörivät Fröbergin mukaan hitaasti, kun sopimuksia pitää muuttaa.

– Se ajatus on mennyttä maailmaa, että jostakin sovitaan suullisesti. Asiat tehdään oikein, kun muutokset tehdään kirjallisiin sopimuksiin, että esimerkiksi kahvilaa voidaan pitää auki myös talvisin. Timo Taipaleen kahvilan tapauksessa ilmaisimme heti, että idea on hyvä.

– Ikävä kyllä, kun sopimuksia pitää muuttaa, kyseessä on viranhaltijapäätös. Kaupunki ei ole ihan nopeimmillaan näissä asioissa, eli kuukausikin on lyhyt aika näissä tapauksissa, Fröberg toteaa.

Timo Taipale on pitänyt suosittua kesäkahvilaa kolmen vuoden ajan Marjaniemen uimarannalla Helsingissä. Tilat on vuokrattu kaupungilta ja sopimuksen mukaisesti kahvila saa olla auki toukokuun puolesta välistä syyskuun puoliväliin. MTV Uutiset kertoi aiheesta sunnuntaina ja maanantaina.

Lue myös:

    Uusimmat