Mainos

Helsingissä kallis kaniongelma

Rakenteiden ja suurten puiden alle kaivetut kaninkolot voivat aiheuttaa rakenteiden romahtamista ja puiden kaatumista.

Villikanipopulaatio valloittaa Helsinkiä. Kanta on Helsingin ympäristökeskuksen mukaan moninkertaistunut viime vuosien aikana, ja kanit ovat levittäytyneet yhä laajemmille alueille. Kanien aiheuttamat tuhot käyvät kaupungille kalliiksi.

-Kun kanit tappavat jo kymmenittäin suuria puistopuita kaivellessaan koloja Hietaniemen hautausmaalla, aletaan puhua taloudellisesti isoista asioista, ympäristötarkastaja Raimo Pakarinen Helsingin ympäristökeskuksesta toteaa.

Kotimaa lehden haastattelussa Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhuri Ari Pipatti arvioi kanien aiheuttavan seurakuntayhtymälle jopa kymmenientuhansien eurojen laskun vuosittain.

Rakenteiden sortuminen vakava uhka

Helmikuussa kanit söivät Sörnäisissä 70 kookasta jalavaa, jotka jouduttiin tuhojen vuoksi kaatamaan.

-Jos lasketaan, että yksi sellainen puu maksaa lähemmäs tuhat euroa istutettuna, niin kyllä kanien tuhoista helposti voi kertyä kaupungille 100 000 euron lasku vuodessa, puistovastaava Pekka Engblom kaupungin rakennusvirastosta summaa.

Ympäristökeskus arvelee Helsingin villikanikannan olevan jo yli 2000 yksilöä. Ne ovat luontoon päästettyjen lemmikkikaniinien jälkeläisiä.

Kanien aiheuttamat tuhot ovat rusakkojen tekosia pahempia siksi, että kanit eivät ole nirsoja kasvilajien suhteen.

Puistojen ja pihojen koristekasvien syömistä vakavampi uhka on kanien taipumus kaivaa koloja. Rakenteiden ja suurten puiden alle kaivetut kolot voivat aiheuttaa rakenteiden romahtamista ja puiden kaatumista.

Helsingin ympäristökeskus on saanut kaupunkilaisilta tänä vuonna useita valituksia kaneista. Syyskuussa käynnistyvällä Helsingin villikanit -projektilla on tarkoitus löytää keinoja ongelmien ratkaisuun.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.