Helsingin yrittäjät: Maahantulomalli estää lyhyet lomamatkat: "Iskee pikamatkailuun ja vaikuttaa keskusta-alueen palveluihin"

Yrittäjät huolissaan maahantulomallista –"Tämä iskee pikamatkailuun ja vaikuttaa keskusta-alueen palveluihin" 2:24
Yrittäjät ovat huolissaan maahantulomallista.

Matkailuala ja monet matkailusta riippuvaiset yrittäjät ovat huolissaan hallituksen lausuntokierrokselle lähteneestä matkailumallista, joka on kireämpi kuin monessa muussa maassa.

Helsingin yrittäjät pelkäävät, että vaatimus toisesta koronatestistä estää ainakin lyhyet lomamatkat. Kotimaisten matkailijoiden lisääntyminen ei riitä korvaamaan ulkomaisten turistien puuttumista.

On edelleen epävarmaa, nähdäänkö Helsingissä tänäkään kesänä kansainvälisiä risteilyaluksia. Kaikki alkukesän laiturivaraukset on jo peruttu.

Helsingin yrittäjät pelkäävät, että jos hallituksen maahantulomalli toteutuu, risteilyt ja muut lyhyet matkat peruuntuvat kokonaan.

– Tämä iskee pikamatkailuun, jota tulee rajojen yli Helsinkiin ja vaikuttaa pitkälti erityisesti keskusta-alueen palveluihin, uskoo Helsingin yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Jos tulijalla ei ole todistusta kahdesta rokotuksesta tai koronan sairastamisesta, vaaditaan negatiivinen testitulos. Sen lisäksi on käytävä Suomessa uudessa testissä kolmen vuorokauden kuluttua. Väliaika pitäisi viettää omaehtoisessa karanteenissa. Yrittäjät toivovat, että Suomessa olisi samanlaiset maahantulomääräykset kuin muualla Euroopassa, jossa ei vaadita toista testiä.

Hotellit, erikoiskaupat ja kahvilat kärsivät 

– Sillä on iso vaikutus koko Uudellemaalle. Suomen matkailutulosta yli puolet tulee Uudenmaan matkailusta ja Helsingille matkailu on olennaisen tärkeää. Se on tärkeää kaikille palveluille ja hotelleille, erikoiskaupoille ja ravintoloille ja kahviloille, luettelee Oksala.

Helsingissä turistien poissaolosta kärsivät erityisesti keskusta-alueen yrittäjät.

– Tämä Helsingin keskusta on paljon ollut puheenaiheena viime aikoina ja matkailu on ihan olennaista sen elpymiselle tulevina kuukausina, huomattaa Oksala. 

Kotimaan matkailun lisääntyminen ei riitä korvaamaan ulkomaisten turistien puuttumista.

– Ei korvaa riittävästi. Helsingin matkailusta niin iso osa tulee ulkomailta ja myös bisnessmatkailu on tyypillistä. Senkin elpyminen on tärkeää Helsingille, muistuttaa Oksala. 

Lue myös:

    Uusimmat