Helsingin yliopistolta uutta tietoa kohtaamastaan informaatio-operaatiosta: Osa some-viesteistä peräisin ukrainalaisilta ihmisiltä

Mitä Venäjä tavoittelee hybridivaikuttamisella Suomessa? Kyberasiantuntija kertoo 1:01
Katso yllä oleva video: Mitä Venäjä tavoittelee hybridivaikuttamisella Suomessa? Kyberasiantuntija kertoo.

Osa Helsingin yliopiston sosiaalisen median tileille tulleista Venäjä-vastaisista kommenteista on peräisin ukrainalaisten ihmisten tileistä, kertoo yliopiston sosiaalisen median tiiminvetäjä Tomas Sjöblom Twitterissä.

Helsingin yliopisto kertoi tiistaina saaneensa alkuviikosta lukuisia Venäjää ja venäläisiä kritisoivia viestejä sosiaalisen median tiliensä julkaisuihin.

Sjöblom arvioi tiistaina, että yliopisto joutui informaatio-operaation kohteeksi, ja sen vuoksi yliopiston sosiaalisen median vastaavat alkoivat poistaa ja piilottaa kyseisiä kommentteja.

Viestejä oli tullut vuorokaudessa noin 2 500.

Sjöblom kertoi keskiviikkona, että yliopisto selvitti lisätietoa hyökkäyksestä.

–  Kyseessä ei näytä olevan botit vaan manuaalisesti ylläpidetyt tilit, joista ainakin osa on oikeita ihmisiä, Sjöblom kirjoittaa.

Hän kuitenkin pitäytyi arviossaan, että kyseessä oli informaatio-operaatio.

Yliopisto jatkaa vastaavien viestien poistamista.

Tiistaina Sjöblom kertoi, että kommenteissa vaadittiin muun muassa yliopistoa olemaan myöntämättä stipendejä venäläisille opiskelijoille tai irtisanomaan venäläistä, Ukrainan sotaa puolustavaa henkilökuntaa.

Kommentteja oli alkanut ilmestyä varsinkin yliopiston Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa julkaisemien päivitysten yhteyteen.

Sjöblomin tuoreista havainnoista kertoi aiemmin Yle.

Lue myös:

    Uusimmat