"Helsingin vanhin taksikuski" Tapio, 83, ei aja ylinopeutta ja välttelee pahamaineista taksitolppaa: "Minä en oikein ole siihen käsirysyyn uskaltanut lähteä"

9:37
Mika Tommola hyppäsi Helsingin vanhimman taksikuskin, 83-vuotiaan Tapio Luoteen kyytiin – katso, mitä mieltä sympaattinen kuljettaja on työstään

Itseään Helsingin vanhimmaksi taksinkuljettaksi tituleeraava Tapio Luode, 83, sai tänä aamuna kyytiinsä kevennysmies Mika Tommolan. Kyydin aikana puhuttiin hieman vakavia taksilain uudistuksesta mutta myös naurettiin pienille kömmähdyksille. 

– Minä sain taksisetelin esimieheltäni. Voidaan ajella reteesti ristiin rastiin Helsinkiä, sanoo MTV Uutisten kevennysmies Mika Tommola hypättyään taksiin Helsingin keskustassa.  

Ja niin taksi lähti liikkeelle, kuljettajanaan 83-vuotias Tapio Luode, joka on mitä luultavimmin Suomen vanhimpia, ellei vanhin taksinkuljettaja. 

Parikymmentä vuotta taksin ratissa operoinut Luode ainakin itse uskoo olevansa Helsingin vanhin taksikuski.

Miten yli 80-vuotias autoilija pärjää pääkaupungin kiivastempoisessa liikenteessä?

– Kyllä täällä pärjää, rauhallinen pitää olla. Turha meikäläiselle sanoa, että nyt on kiire, että annapa mennä ylinopeutta – niin ei tehdä, Luode toteaa. 

  • Katso yllä olevalta videolta, miltä Tapio Luoteen ja Mika Tommolan matkanteko aamuvarhain näytti Helsingin keskustassa!

Helsingin päärautatieaseman taksitolppa on yksi Suomen vilkkaimmista, ja tuttu paikka myös konkarikuljettaja Luoteelle. 

Kyseinen taksitolppa on viime vuosina tullut tunnetuksi myös eräänlaisena ”villinä läntenä”, kun taksinkuljettajien välienselvittely on eskaloitunut jopa suoranaiseksi nyrkkitappeluksi. 

– Tunnustan suoraan, että minä en oikein ole siihen käsirysyyn uskaltanut lähteäkään, sympaattinen taksinkuljettaja myöntää.

Luode kertoo välttelevänsä rautatieaseman taksitolppaa edellä mainitusta syystä – etenkin päivisin, kun tolppa ammottaa tyhjyyttään matkustajista ja malttamattomat taksit ovat kerääntyneet odottamaan asiakkaita. 

– Asiakkaallahan on oikeus valita taksi sieltä. Siinä turhautuu ne ensimmäiset, jotka eivät saakaan kyytiä. 

"Meillä oli turvallinen ja hyvä systeemi"

Taksilakiin tehtiin isoja muutoksia vuonna 2018 ja lakia päivitettiin uudelleen tänä vuonna. 

Luode kertoo keskustelleensa aiheesta satojen taksinkuljettajien ja matkustajien kanssa, eikä hänen korviinsa ole kantautunut ”yhtäkään kiitettävää lausuntoa”

– Meillä oli turvallinen ja hyvä systeemi ja se kaikki kaatui sitten kerralla, Luode kuvailee. 

– Sitä olisi voinut yhdessä kehittää ja parantaa, eikä heittää yhtäkkiä aivan vapaaksi. 

Taksiuudistuksen aiheuttamat lieveilmiöt ovat olleet tasaisesti otsikoissa. Vastikään uutisoimme, että taksien kuljettajat ovat epäiltynä seksuaalirikoksissa yhä useammin. 

Taksinkuljettajien tekemiksi epäiltyjen seksuaalirikostapausten määrä on noussut vuoden 2018 kesästä alkaen.

Luode huomauttaa, ettei kaikkia taksinkuljettajia voi moittia, vaikka ”alalle on ajautunut heikompaakin ainesta”.

Taksiuudistuksesta mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin kirjoittaneen Luoteen mukaan ikävä kehitys on tulos siitä, että uudistuksella on haluttu ”työllistää kaiken maailman työttömiä”, eikä kuljettajien taustoja ole tarkistettu riittävällä laajuudella. 

– Sinne on päässyt rikollisia ja muita. Tämä on hyvin vaativa ammatti, eikä tämä kaikille sovi, Luode toteaa. 

Luode tuntee kaikki Helsingin kadut

Kun Luode siirtyi taksinkuljettajaksi, ei ollut navigaattoreita, jotka ohjeistavat perille. Helsingin kadut piti tuntea läpikotaisin. 

Luode kertoo käyneensä kurssit ja ennen vanhaan taksinkuljettajan pätevyyttä testattiin myös kirjallisesti.

– Esimerkiksi taksikuulustelussa saattoi olla sellainenkin kysymys olla, että mikä on sopivin, lyhyin reitti Kiinan suurlähetystöstä Länsisatamaan – eihän siinä kaikki päässeet läpi, Luode muistelee.

Vaikka kadut ovatkin 83-vuotiaalle konkarille tuttuja, vahingoilta ei hänenkään kohdallaan olla vältytty. 

Luode paljasti MTV Uutisille saaneensa tänä syksynä huomautuksen, kun oli erehdyksissä jättänyt asiakkaan väärälle kadulle. 

– Tuli joku kytkentähäiriö, semmoinen ajatuskatko, Luode hymähtää.

3:06
Taksilaki uudistui syyskuussa – Taksi Helsingin toimitusjohtaja kertoo, mitkä asiat muuttuvat parempaan suuntaan

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja