Helsingin rakennusviraston lahjusvyyhdissä epäillään kymmeniä

Helsingin rakennusvirastoa koskeva lahjusvyyhti on paljastunut Suomen oloissa poikkeukselliseksi rikossarjaksi.

Loppusuoralla olevan poliisitutkinnan mukaan lahjus- ja petosrikoksista epäillään yli kolmeakymmentä ihmistä.

Rakennusviraston lahjus- ja petosjuttu ei ehkä koskaan olisi paljastunut ilman Rakennusyhtiö Firan toimitusjohtajaa Jussi Ahoa. Aho epäili alaistaan korruptiosta ja teki viime vuoden keväällä tutkintapyynnön Helsingin poliisin talousrikosyksikölle.

–Meillä oli selkeä näkemys siitä, että tässä voi olla rikos. Tällaisessä tilanteessa sitä ei voi katsoa läpi sormien. Se on vietävä sinne, joka näitä tutkii, ja Suomessa se on poliisi, Aho kertoo.

Ahon epäilyt kohdistuivat Herttoniemen metrovalvomotyömaalla työskennelleeseen kolmikkoon. Epäilyttävät puheet ja omituisen suuri muurauslasku johtivat ensin Firan sisäiseen tarkastukseen ja sittemmin poikkeuksellisen härskin rikosvyyhdin jäljille.

Rikollinen toiminta ehti jatkua lähes kymmenen vuoden ajan

Pian valmistuvan poliisitutkinnan mukaan kyse on ollut pitkäkestoisesta, suunnitelmallisesta ja törkeästä rikossarjasta. Helsingin kaupunkia laskutettiin lähes kymmenen vuoden ajan perusteettomilla lisä- ja muutostöillä yhteensä puoli miljoonaa euroa. Lahjuskierre alkoi jo vuonna 2003.

Poliisitutkinnan kohteena on ollut puolenkymmentä työmaata ympäri Helsinkiä. Lahjus- ja petosringin alullepanija ja pääepäilty on lähes koko ikänsä Helsingin kaupungin rakennusvirastossa työskennellyt projektinjohtaja.

Epäilyjen mukaan hän on kerännyt itselleen eläkerahastoa ja vaatinut lahjuksia vastineeksi tekemilleen tilauksille. Jutun tutkinnanjohtaja Ismo Siltamäki vahvisti MTV3:n uutisille, että törkeistä lahjus- ja petosrikoksista epäillään kaikkiaan yli kolmeakymmentä ihmistä.

Esitutkinnan mukaan rakennusliikkeiden työpäälliköt ja aliurakoitsijat kestitsivät rakennusviraston projektinjohtajaa useilla ulkomaanmatkoilla tarjoiluineen. Tutkinnassa on ollut lähes kymmenkunta matkaa. Poliisi epäiee, että lahjusrahoilla on käyty muun muassa formulamatkalla Monacossa vuonna 2008.

Rakennusviraston mukaan jutusta on otettu opiksi.

–Me olemme lisänneet lisä- ja muutostöiden käsittelyyn 3 lisävaihetta ja ne tuovat tarkkuutta, vähentävät ja lähes estävät yksittäisen ihmisen mahdollisuuden toimia lakien vastaisesti, sanoo HKR-Rakennuttajan tulosryhmän johtaja Olavi Tikka.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat