Helsingin poliisille tuli lähes 50 ilmoitusta mielenosoituksista yhdelle päivälle – kierretäänkö tällä kokoontumisrajoituksia?

Venäjällä taas mielenosoituksia, Putin puhuu ulkomaiden eristysyrityksistä – tältä näyttää ihmisketju kadulla 1:14
Venäjällä osoitetaan sunnuntaina mieltä poliittisten vankien oikeuksien puolesta. Myös Suomessa järjestetään tukimielensosoitus ainakin Helsingissä.

Koronarajoitusten myötä yhteen mielenosoitukseen voi osallistua enintään kymmenen henkilöä. Tämä vaikuttaa myös poliisin työhön.

Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinosen mukaan aiemmin mielenosoitusten määrät vähenivät koronatilanteen myötä.

– Nyt tämän hetken ilmiö on mielenosoitusten järjestäminen.

Helsingin poliisi sai lähes 50 ilmoitusta mielenosoituksista sunnuntaille 14. helmikuuta. Asiaa selittää aluehallintoviraston rajoitus, jonka mukaan mielenosoituksiin saa osallistua enintään kymmenen henkilöä. 

Heinosen mukaan mielenosoitusten valvominen on osin helpompaa niiden ollessa pieniä. Toisaalta hän kertoo rajoituksien aiheuttavan osallistujille jonkin verran tuskaa.

– Uutena ovat tulleet ihmiset, jotka osoittavat mieltä mielenosoitusrajoituksia vastaan. Se osaltaan pitää sisällään sen, että rajoituksia ei tarvitsisi noudattaa. Nämä aiheuttavat poliisille jonkin verran haasteita.

Hän kuitenkin painottaa, että pääsääntöisesti mielenosoitukset sujuvat rauhallisesti hyvässä yhteisymmärryksessä järjestäjän kanssa. 

Kierretäänkö rajoituksia?

Heinonen tiedostaa, että jotkut voivat ajatella mielenosoittajien kiertävän aluehallintoviraston kieltoa järjestämällä monia mielenosoituksia lähekkäin.

– Poliisin näkökulmasta tämä on ihan ok. Yksittäisiä mielenosoituksia voidaan järjestää samalla alueella, jos ne mahtuvat sinne ja ne ovat toisiinsa nähden ystävällismielisiä.

Mahdollista siis on, että useampi ihminen osoittaa mieltä saman asian puolesta pienellä alueella. 

Käytännössä mielenosoituksen järjestäjä tekee ilmoituksen ja ilmoittaa paikan, jossa mieltä aiotaan osoittaa. Sunnuntaina useita kymmeniä mielenosoituksia oli ilmoitettu Kansalaistorille, jolloin poliisi totesi, että kaikki ilmoitetut mielenosoitukset eivät mahdu paikalle.

– Poliisi neuvottelee järjestäjän kanssa ja viime kädessä osoittaa järjestäjälle paikan, jossa mielenosoituksen järjestäminen on mahdollista.

Mielenosoitusten määrä on Heinosen mukaan lisännyt hieman poliisin työtaakkaa etukäteisjärjestelyiden osalta.

– Virkamme puolesta tehty työ ei vielä ole kohtuuttomissa mittasuhteissa, kyllä me tästä selviämme.

Lue myös:

    Uusimmat