Helsingin mysteeripamaus todennäköisesti ratkaistu – MTV Uutiset vieraili tulipalloasiantuntijan kanssa pamauspaikalla

9:05
MTV Uutiset mysteeripamauksen alkulähteillä – täältä iso pamaus sai alkunsa.

MTV Uutiset Live vieraili tänään Helsingin Metsälässä kallioilla, jossa tähtitieteellinen yhdistys Ursa arvelee lauantai-iltana kaupunkilaisia säikyttäneen ison pamauksen tapahtuneen. Haastateltavana oli Ursan tulipalloryhmän asiantuntija.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja mtv.fi.

Ursan Avaruus ja tähdet -lehden mukaan lauantai-iltana kuultu kova pamaus tapahtui Metsälässä Pasilan ratapihan vieressä noin 300 metrin korkeudessa.

Pamaus tapahtui Ursan mukaan hyvin matalalla ilmakehässä, mikä viittaa vahvasti pamauksen olevan peräisin ihmisen toimista. Metsälässä siihen viittaavat myös kalliolta löytyneet pitkät tulitikut.

– Minä tulkitsisin tämän niin, että tässä on jonkinlaista rakettiviritelmää tai muuta vastaavaa sytytelty. Paikka sopii hyvin mallinnettuun äänihavainnot aiheuttaneeseen lähteeseen, Ursan tulipallotyöryhmän jäsen Jaakko Visuri kertoo MTV Uutiset Livessä.

Visurin mukaan Ursa mallinsi pamauksen paikan Helsingin yliopiston Seisomologian istituutista saamansa datan perusteella.

– Sieltä löytyivät heikot signaalit, joita yhdistelimme usean mittausaseman tietoihin. Niiden avulla saimme paikannettua sijainnin tällaiseen hyvinkin rajattuun alueeseen. Korkeuden perusteella havaitsimme, että räjähdys ei tapahtunut maan pinnan tasolla.

– Tulkintamme oli, että kyseessä oli jonkinlainen ilotulite tai raketti, omaviritteinen sellainen, Visuri selventää.

Paha paikka räjäyttämiseen

Millainen riski raketin räjäyttäminen kyseissä paikassa sitten on voinut olla, ja millaisia välineitä sellaisen väsäämiseen on tarvittu? Alueella on paljon esimerkiksi sähkötekniikkaa, toimistorakennuksia ja junarata – sekä mahdollisesti silminnäkijöitä.

– Eihän se oikeastaan muuta tarvitse kuin että uuden vuoden tienoilla ostaa läjän raketteja ja alkaa niitä tuunaamaan, jos on tietämystä, miten raketti tehdään. Tietysti isomman paukun tekemiseen saattaa tarvita esimerkiksi joitain metallityökalua.

Visuri arvelee, että raketin pamauttajien tavoitteena on kokeilla, millaisen jäljen ja äänen raketista saa irti. 

– Varmasti taustalla on ollut jonkinlainen kokeilumieli. 

Siihen, että raketin saa nousemaan 300 metriin ja ääneltään niin kovaksi, että koko seutukunta herää, tarvitaan Visurin mukaan keskivertoa enemmän räjähdysaineita.

– Ääni kuului seismisillä mittausasemilla (Espoon) Lilla Bödössä asti. Tavallista avauspanosta enemmän siis on ollut tavaraa. Rakenteilla saa sitten voimakkaampaa ääniefektiä, Visuri kuvaa.

– On kuitenkin vaikea sanoa, millaisesta raketista on ollut kyse, koska mitään näköhavaintoa siitä ei ole.

Ursa haaveilee oikeista tulipalloista

Tapaus aiheutti Ursan työryhmälle tavallaan turhaa työtä, koska sen toiveissa on löytää ihan muuta kuin omatekoisten pommien väsääjiä.

– Pamauksia kuuluu laajasti. Ursan intressi kaikissa niissä on selvittää se, voisiko pamaus liittyä meteorin ja erityisesti kirkkaan tulipallon aiheuttamaan yliäänipamahdukseen ja olisiko mahdollisuus siihen, että olisi meteoriitti pudonnut ja korjattavissa talteen.

– Jos pystyvään varmentamaan, että kyseessä on tulipallo, asiaa tutkitaan. Muutoin se ei palvele Ursan tulipallotyöryhmän intressejä. 

Visuri arvelee, että lauantaisen pamauksen tekijää ei koskaan saada kiinni. 

– Harvoin tämmöisten ilmoittautuvat itse.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja