Löydettiinkö kaukaiselta planeetalta oikeasti mahdolliset elämän merkit?

0:30imgTältä havainnevideo K2-18b -eksoplaneetasta näyttää.
Julkaistu 25.05.2025 20:43
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Maan ulkopuolisen elämän löytyminen ei ollutkaan läpihuutojuttu, kertovat uudet tulokset.

Viime kuussa uutisoitiin Nasan James Webb -teleskoopin avulla tehdystä "mahdollisesti käänteentekevästä" löydöstä, jota tutkijat kutsuivat tällä hetkellä vahvimmaksi merkiksi mahdollisesta elämästä aurinkokuntamme ulkopuolella.

Tutkijat löysivät 124 valovuoden etäisyydellä sijaitsevan K2-18b -eksoplaneetan kaasukehässä merkkejä yhdisteistä, joita maapallolla syntyy vain biologisissa prosesseissa.

Sittemmin tuloksia on alettu vahvasti epäillä tutkijapiireissä.

Lue myös: Kaukaiselta planeetalta löytyi viitteitä elämästä – "Mullistava hetki!"

Tiedejulkaisu Phys.org kertoo, että löytöä seuranneiden useiden eri jatkotutkimusten mukaan elämän löytymisestä ei ole alkuunkaan riittävästi todisteita.

Teleskooppi oli havainnut K2-18b-eksoplaneetalta dimetyylisulfidi- ja dimetyylidisulfiidiyhdisteitä, joita maassa tuottavat esimerkiksi kasviplanktonit ja levät. Lisäksi planeetta sijaitsee elämälle soveltuvalla vyöhykkeellä emotähteään kiertävällä radalla.

Nyt tuloksia on analysoitu erilaisilla malleilla, jolloin merkit mahdollisesta elämästä yksinkertaisesti katosivat. Kyseisiä lisätutkimuksia aiheesta ei ole kuitenkaan vielä vertaisarvioitu.

Lue myös: James Webb -teleskooppi löysi elämälle elintärkeää kaasua kaukaisilta planeetoilta

Eräässä mallissa havaittiin, että alkuperäisestä tutkimuspäätelmästä poiketen on olemassa paljon enemmän kemiallisia yhdisteitä, jotka voivat selittää tehdyt havainnot ilman elämän olemassaoloa.

Eksoplaneetalta havaituista mahdollisista elämän merkeistä alunperin kertonut Cambridgen yliopiston tutkija Nikku Madhusudhan kertoo pitävänsä vastakkaisia näkemyksiä aiheesta tervetulleina. Hän toteaa, että kaikkien mahdollisuuksien pitäminen avoinna on olennainen osa tieteellistä menetelmää.  

Madhusudhan toteaa, että K2-18b-planeetasta odotetaan uutta havaintodataa ensi vuoden aikana, jolloin tilanteesta pitäisi tulla paljon selkeämpi kuva

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus