Katso video: Räjähdeasiantuntija rakensi omatekoisen pommin simuloimaan Helsingin mysteeripamausta: "Se on itse tuunattu paljon tehokkaammaksi"

2:42
Katso, minkälainen räjähdys syntyi omatekoisesta pommista.

Mysteeripamaus on ollut luultavimmin omatekoinen voimakas raketti.

Helsingissä kuultiin viikko sitten lauantai-iltana mysteerinen kova pamaus, jonka alkuperää on yritetty monin eri keinoin selvitellä.

Aikaisemmin tällä viikolla Ursan Avaruus ja tähdet -lehden mukaan Ursa oli paikantanut räjähdyksen tapahtuneen Metsälässä Pasilan ratapihan vieressä. Se on arvioiden mukaan ollut jonkinlainen raketti, joka on räjähtänyt 300 metrin korkeudessa.

MTV Uutiset lähti selvittämään, minkälaisesta pamauksesta on mahdollisesti ollut kyse.

Tässä asiassa auttoi tehosteräjähdyksiin erikoistunut Henri "Pommi-Henkka" Kiviniemi, jolla on pitkä historia räjähteiden parissa toimimisesta.

– Mikään ilotulite ei nouse niin korkealle. Keppiraketti nousee ehkä semmoiseen 50 metriin ja kookkaat tähtipommit menevät johonkin 100-150 metriin, kertoo Kiviniemi.

Räjähdeasiantuntijan mukaan 300 metriä on niin korkea korkeus, että sitä on vaikea selittää.

Suorittivat vastaavanlaisen räjähdyksen

Kiviniemi teki laskelmia yhdessä Pommijätkät-ryhmänsä kanssa, minkä jälkeen he rakensivat pommin, joka voisi vastata Helsingin mysteeripamausta.

– Teimme tämmöisen pahviin käärityn ruutiräjähteen, mikä simuloi jopa tämmöistä Helsingissä tapahtunutta öistä räjähdystä.

– Mietitään tätä Helsingissä tapahtunutta tapausta. On ollut 300 metriä korkeutta ja ihmiset ovat valittaneet ikkunoiden helisseen. Se ei voi olla mikään keppiraketti, vaan se on itse tuunattu paljon tehokkaammaksi.

Kiviniemen ja hänen työryhmänsä rakentaman pommin voimakkuus pystyy mahdollisesti vastaamaan Helsingissä tapahtunutta räjähdystä.

– Tässä panoskoossa oikein tehtynä, se riittäisi korkeudessa räjähtäessään vavisuttamaan jopa ikkunoita.

Artikkelissa sekä videolla esiintyvät henkilöt ovat asiantuntijoita, jotka toteuttavat tekemänsä räjäytykset turvallisesti suojalasien ja kuulosuojainten kanssa valvotuissa olosuhteissa. Kenenkään ei pidä yrittää vastaavaa omatoimisesti missään olosuhteissa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja