"Helsingin huumepoliisin touhu ihmetytti heti"

Huumepoliisin toimista käytiin kriittistä keskustelua jo operaatiota seuranneella viikolla, kertoi keskusrikospoliisin (KRP) rikosylikonstaapeli oikeudessa.

Häntä on tänään kuultu todistajana virkarikosjutussa, jossa syytettynä on neljä Helsingin huumepoliisia ja yksi KRP:n poliisi.

Helsingin poliisi ja KRP nappasivat Virosta tulleet kahdeksan kiloa amfetamiinia ja kuriirin vuonna 2001. Aine-erän vastaanottaja ei tullut paikalle, eikä häntä saatu selville tutkinnassa.

Todistajan mukaan KRP:ssä heräsi epäily, että Helsingin poliisin johtamassa operaatiossa oli jotain kummallista. Todistajan lähin esimies lähti selvittämään tapahtunutta Helsingin huumepoliisin päällikön rikosylikomisario Jari Aarnion luo.

- Hän tuli takaisin ja totesi, että Jari (Aarnio) oli reilusti myöntänyt, että he olivat joutuneet varoittamaan huume-erän vastaanottajaa. Kyseessä oli ollut jonkinlainen pakkorako, todistaja sanoi oikeudessa.

Aarnio on kiistänyt varoituksen ja sen, että poliisilla olisi tietoa siitä, kelle huumeet olivat menossa. Hänen mukaansa KRP:läisen kanssa on ollut puhetta vain etiikasta ja moraalista yleisellä tasolla. Aarnion kanssa keskustellut KRP:n edustaja kertoo käräjäoikeudessa oman näkemyksensä tiistaina.

Muistamattomuus vaivasi

Todistaja kertoi, että Aarnion kanssa käytyä keskustelua edelsi palaveri, jossa oli läsnä myös KRP:n huumerikosyksikön silloinen päällikkö Tero Haapala. Näin Haapala olisi ollut tuoreeltaan tietoinen epäselvyyksistä.

Todistaja myönsi kuitenkin, ettei muista tarkasti, mitä keskusteltiin ja ketkä olivat läsnä.

Haapalan mukaan hän ei ollut mukana palaverissa eikä Aarnion puheilla käynyt KRP:läinen puhunut hänelle asiaan liittyvistä rikosepäilyistä.

Syyttäjät vaativat Haapalalle ja Aarniolle sakkoja virkarikoksesta. Heidän mukaansa päällikköasemassa olevien poliisien olisi pitänyt tutkituttaa, onko joku poliiseista vinkannut vastaanottajaa.

Haapala kertoo kuulleensa helmikuisen operaation ongelmista vasta saman vuoden marraskuussa. Silloin punnittavina olivat yksittäisen KRP:n poliisin kirjoittama muistio ja tapauksesta kertynyt faktatieto.

- Nämä tiedot eivät kohdanneet, eikä silloin ollut käsillä juttua tai asiaa, joka olisi pitänyt syyttäjälle siirtää, Haapala sanoi oikeussalin ulkopuolella.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat