Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi pääosin Olympiakomitean valituksen valtionavustustensa takaisinperinnästä: "Olemme pettyneitä päätökseen"

Mika Lehtimäki: Olympiakomitean tukipäätöksissä ei isompaa dramatiikkaa 7:38

Helsingin hallinto-oikeus on käsitellyt Suomen Olympiakomitean jättämän valituksen koskien opetus- ja kulttuuriministeriön tekemää taloustarkastusta ja päätöstä koskien vuoden 2014 valtionavustusten osittaista takaisinperintää.

Kuvan videolla Olympiakomitean tukipäätökset vuodelle 2019.

Hallinto-oikeus päätti alentaa takaisinperittävää määrää 30 791 eurolla, kun alennuksen olisi pitänyt Olympiakomitean mukaan olla noin 215 000 euroa. 

– Olemme pettyneitä päätökseen. Valituksessa esiin nostetut asiat, kuten luottamuksensuoja ja oman varainhankinnan tuottojen vaikutukset avustuksiin ovat periaatteellisia, joten päätöksellä voi olla merkittävä vaikutus kansalaisjärjestöjen asemaan ja toimintaan takautuvasti, Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen kommentoi tiedotteessa.

Olympiakomitea on käyttänyt avustukset opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa ennalta määriteltyihin kohteisiin, ja hankkeiden tulokset ovat vastanneet täysin yhdessä asetettuja tavoitteita. 

– On poikkeuksellista, että pelisäännöt muuttuvat jälkikäteen. Avustuksen saajan on voitava luottaa ministeriön toiminnan oikeellisuuteen ja hallintopäätöksen pysyvyyteen riippumatta siitä, onko ministeriö noudattanut tarkastusvelvoitteitaan. Olympiakomitea on toiminut ministeriön ohjaamalla tavalla, eikä ministeriön ohjeistuksiin liittyvien puutteiden pitäisi koitua takautuvasti Olympiakomitean vahingoksi.

– Perehdymme nyt päätökseen ja arvioimme jatkotoimenpiteet. Päätöksen mahdollisesta etenemisestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen tekee Olympiakomitean hallitus kokouksessaan joulukuun puolivälissä, Salonen toteaa.

Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä on edelleen Olympiakomitean 3.11.2017 jättämä valitus koskien Valon vuoden 2014 valtionavustusten takaisinperintää, joka on suuruudeltaan noin 1,7 miljoonaa euroa. Olympiakomitea vastaa Valon takaisinperinnästä, koska Olympiakomitean ja Valon yhdistyessä Olympiakomitea otti vastaan Valon varat, velat ja vastuut.

Lue myös:

    Uusimmat