Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen saama miljoonien valtioavustus keskeytettiin epäselvyyksien takia, yhdistys yllättyi: "Ylimitoitettua, kärpästä lyödään lekalla"

Puolustusministeriö kertoo keskeyttäneensä valtionavustuksen maksamisen toukokuun ajalta Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle. Ministeriö kertoo, että yhdistyksen valtionavustuksen käyttöä koskevassa taloushallinnossa ja raportoinnissa on havaittu puutteita.

Koska selvitystyö on kesken, tarkempia yksityiskohtia yhdistyksen valtionavustusten käytöstä ei voida kertoa, ministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström kertoo MTV Uutisille.

– Keskeytys johtuu valtionavustuslaista, jos on perusteltua epäillä, ettei avustusten saaja ole menetellyt lain mukaisesti, Nordström jatkaa.

Nordström toivoo, että kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu saadaan pian, mutta avustuksen maksamisen jatkamista harkitaan kuukausi kerrallaan.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys on vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta ja kokonaisturvallisuuden koulutusta järjestävä  julkisoikeudellinen yhdistys, jolla on julkisten hallintotehtävien lisäksi myös  yksityistä yhdistystoimintaa. Yhdistykselle myönnettiin vuoteen 2019 asti noin kaksi miljoonaa euroa valtionavustusta, mutta summa nousi viime vuonna 5 miljoonaan euroon.

"Ylimitoitettu toimenpide ja ikävä yllätys"

Yhdistys vastaa tiedotteessaan, että avustuksen keskeyttäminen on ylimitoitettu toimenpide ja ikävä yllätys. Yhdistyksen mukaan sitä koskeva, jo vuodesta 2018 alkanut laillisuusvalvontatarkastus liittyy kulujen raportointiin ja varojen kohdentamisiin eri koulutuksiin, ei varojen väärinkäyttöön.

— Tuntuu kohtuuttomalta kaikkien sitoutuneiden vapaaehtoistoimijoiden, MPK:n entisten ja nykyisten työntekijöiden, jäsenjärjestöjen sekä luottamushenkilöiden puolesta, että lakia ja valtionavun käyttöä vuodesta 2008 alkaen tulkitaan nyt takautuvasti eri tavalla kuin aikaisemmin, MPK:n toiminnanjohtaja Pertti Laatikainen kommentoi tiedotteessa.

MPK korostaa raportoineensa toiminnastaan ministeriön ohjeiden mukaan ja kehittänyt vuoden 2020 alusta muuttuneen lain (Laki vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta) jälkeen talousjärjestelmäänsä niin, että kaikki kulut pystytään kohdentamaan tarkalleen tiettyyn koulutustyyppiin.

— Vaikuttaa siltä, että prosessissa lyödään kärpästä lekalla ja pahimmassa tapauksessa ajetaan kokonaan alas hyvin toimiva, 30 vuoden aikana yhdessä laajan järjestökentän kanssa rakennettu vapaaehtoinen maanpuolustuskoulutus ja operatiivinen kumppanuus Puolustusvoimien kanssa, Laatikainen jatkaa.

Päätös herätti huolta myös Reserviläisliitossa ja Suomen Reserviupseeriliitossa.

–  Mikäli MPK:n toiminta keskeytyy, niin reservin koulutukseen syntyy valtava koulutusvaje, jota ei pystytä kokonaan muilla toimilla paikkaamaan, liittojen puheenjohtajat Ilpo Pohjola ja Aaro Mäkelä kirjoittivat tiedotteessa.

Vuonna 2020 MPK:n uudeksi tehtäväksi tuli järjestää nuorten tutustumistoimintaa. Samalla tehtävistä poistettiin sotilaallinen koulutus. MPK:n mukaan sen varat mahdollistavat normaalin toiminnan jatkamisen toistakseksi. Yhdistys aikoo laatioa ministeriölle vastineen määräaikaan, toukokuun loppuun mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja