"Ehtojen noudattamisessa puutteita" – Urheilujärjestö Valolta peritään 1,75 miljoonaa avustuksia takaisin

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) perii liikuntajärjestö Valolta takaisin 1,75 miljoonaa euroa vuoden 2014 avustuksista.

Takaisinperinnän ensisijainen peruste on, että avustuksia ei ole käytetty avustuspäätösten eikä avustusehtojen ja -rajoitusten mukaisesti.

– Näin iso takaisin perittävä määrä on avustuksen saajalle vakava viesti siitä, että avustusten käytössä ja avustusehtojen noudattamisessa on ollut puutteita, sanoo OKM:n nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto

Myös Valon avustusten sirpaleisuus on yksi tekijä takaisinperintään johtavassa vyyhdessä. 

– Valolla on ollut vuonna 2014 erilaisia avustuksia hyvin paljon. Rahankäytön kontrollointi on siinä ehkä mennyt niin, etteivät hankkeiden väliset rajat ole olleet selviä, Ranto muotoili maanantaina.

– Kuluja on ehkä kirjattu väärillekin hankkeille. Meille ei ole pystytty esittämään erityisavustusten osalta dokumentaatiota, että ne ovat menneet oikeille hankkeille. Meille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin takaisinperintä.

Valon toiminnot on vuoden alusta sulautettu Olympiakomiteaan, mutta järjestöä ei ole ministeriön mukaan vielä purettu.

– Valo ry on vielä olemassa, ja siellä on selvitysmies hoitamassa asioita. Toki meillä on dokumentti, jonka mukaan vastuut siirtyvät Olympiakomitealle. Takaisinperintäpäätös on kuitenkin kohdistettu Valo ry:lle, Ranto sanoi.

Ministeriö aikoo kehittää järjestöjen avustusperiaatteita, ja urheilujärjestöissäkin suuntaus on yleisavustuksia kohti. Näin erilaiset erityisavustukset vähenisivät, vaikka Rannon mukaan niitä tarvitaan edelleen esimerkiksi suurtapahtumia varten.

Rannon mukaan OKM johtaa myös valtionhallinnon digitalisointiprosessia avustusjärjestelmissä. Näin paperityö avustusten osalta vähenisi ja OKM voisi keskittyä strategiseen avustamiseen.

Jos Valo on tyytymätön OKM:n takaisinperintäpäätökseen, järjestö voi vaatia oikaisua minísteriöltä. Oikaisumenettelyn jälkeen päätöksestä voi valittaa hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat