Helsingiltä massiivinen avaus: Julkaisee netissä kaikki käsiteltävät asiansa

Helsingin kaupunki pyrkii parantamaan asukkaiden tiedonsaantia. Kaupunki aikoo ryhtyä julkaisemaan tänä vuonna internetissä perustiedot kaikista sen käsiteltävinä olevista asioista, myös vireillä olevista.

Kansalaiset voivat tällöin lukea verkosta vapaasti kaupungin asianhallintajärjestelmän niin sanottuja diaaritietoja. Diaari tarkoittaa luetteloa, johon merkitään virastoihin tulleet ja niistä lähteneet asiakirjat. 

Tavoitteena on vahvistaa demokratiaa ja lisätä kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia, määrittelee johtava asiantuntija Katja Räisänen Helsingin sähköisestä asianhallinnasta.

– Tämä parantaa kuntalaisten mahdollisuuksia seurata ja nostaa keskusteluun asioita, jotka kiinnostavat heitä. Usein jos asia on jo edennyt päätöksentekovaiheeseen, siihen on liian myöhäistä vaikuttaa. 

Tietojen tuominen verkkoon on mittava hanke. Räisäsen mukaan kaupungin kirjaamo avaa joka vuosi noin 15 000 asiaa. Palveluun pitää rakentaa muun muassa hakutoiminnot.

– Diaaritiedot voivat olla kaikkea maan ja taivaan välillä. Niihin kuuluu esimerkiksi toimielinten käsittelyssä olevia asioita ja kuntalaisaloitteita.

Helsinki on edelläkävijä julkisten tietovarantojen avaamisessa. Open Ahjo -asianhallintajärjestelmässä julkaistaan paitsi toimielinten myös viranhaltijoiden päätökset tiettävästi ainoana Suomessa.

– Koodarit ovat tehneet Open Ahjon pohjalta myös kännykkäsovelluksia, joiden avulla voi seurata päätöksentekoa. Myös virastojen tekemät ostot julkaistaan verkossa avoimena datana.

Lue myös:

    Uusimmat