Eduskunta alkaa sittenkin luovuttaa vierailijatietojaan

Eduskunnan vierailijatiedot aletaan luovuttaa niitä pyytäville. Kansliatoimikunta päätti tänään, että päivittäiset vierailijatiedot luovutetaan pyynnöstä kopiona, tulosteena tai sähköisesti.

Pyydetyt tiedot säilytetään kunnes ne on luovutettu tietojen pyytäjälle, minkä jälkeen ne hävitetään. Mikäli tietoja ei ole pyydetty, tuhotaan vierailijatiedot päivittäin.

– Aikaisemmin se oli virkamiespäätös. Kansliatoimikunta otti sen asian käsiteltäväkseen ja ratkaisi, että mennäänkin näin. Päivittäiset tiedot saa, kun niitä ajoissa kysyy, selitti eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Vierailijatietojen luovuttamisesta on taitettu peistä pitkään. Syyskuussa 29 mediaa ja päätoimittajien yhdistys kantelivat eduskunnan oikeusasiamiehelle eduskunnan käytännöstä kieltäytyä luovuttamasta vierailijatietoja ja tuhota ne päivittäin.

Korkein hallinto-oikeus linjasi jo viime vuonna, että eduskunnan vierailijatietojärjestelmä ja kulunvalvontapöytäkirjat ovat julkisuuslain tarkoittamia jatkuvasti ylläpidettäviä luetteloita, joiden merkinnät ovat julkisia. Tämän päätöksen jälkeen eduskunta alkoi tuhota tiedot.

Kansliatoimikunta päätti kuitenkin jatkaa asian selvittämistä, koska piti tärkeänä turvata eduskunnassa vierailevien ihmisten yksityisyyden suoja.

– Kansliatoimikunnassa kaikki jäsenet olivat huolissaan siitä, että kun kaikki vierailut ovat kokonaan julkisia, niin julkisia ovat myös yksityisten henkilöiden täällä tekemät vierailut. Toivotaan, että löydetään ratkaisu, jolla yhteiskunnallisesti merkittävät tieto tulee julkiseksi, mutta yksittäisten henkilöiden vierailut, joissa on perusteltu syy olla sitä julkistamatta, ne pitäisi pystyä jotenkin pitää yksityisinä, Rauhio muotoili.

Nyt käytännöksi tulee, että edellisen päivän vierailijatiedot tuhotaan seuraavana päivänä aamuyhdeksältä.

Kansliatoimikunta keskusteli myös lobbausrekisteristä. Muiden parlamenttien käytännöistä aletaan kerätä taustatietoja ja asiaa valmistelemaan asetetaan työryhmä.

Lue myös:

    Uusimmat