Mainos

Helpotusta lastensuojelun työntekijäpulaan? – Avoimen yliopiston papereilla tietyin ehdoin sijaiseksi

Lastensuojelun sijaispulaa helpotetaan sallimalla tietyin edellytyksin myös avoimessa yliopistossa opiskelleiden palkkaaminen. Sosiaalityöntekijän sijaiseksi voi jatkossa palkata avoimessa yliopistossa perus- ja aineopinnot suorittaneen, jos opiskelija on suorittanut myös esimerkiksi sosionomin tutkinnon tai sosiaalialalle soveltuvan ylemmän yliopistollisen tutkinnon.

Valviran maanantaina julkaiseman tarkennuksen mukaan jokaiselle sosiaalityöntekijän ammatissa tilapäisesti toimivalle opiskelijalle on nimettävä ohjaajaksi ammattiin valmistunut sosiaalityöntekijä, jonka johdon ja valvonnan alaisena opiskelija työskentelee. Opiskelija voi toimia tilapäisesti sosiaalityöntekijän ammatissa enintään yhden vuoden ajan, eikä sijaisuuksia saa ketjuttaa.

Lastensuojelun suuret asiakasmäärät nousivat esiin jälleen viime viikolla, kun yli tuhat sosiaalityöntekijää ja opiskelijaa julkaisi vetoomuksen lastensuojelun kestämättömän tilanteen parantamiseksi. Osassa kunnista ja kaupungeista on jatkuvaa pulaa sosiaalityöntekijöistä.

Saarikko selvittää asiakasmäärän rajoittamista

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on luvannut selvittää, pitäisikö yksittäisen sosiaalityöntekijän asiakasmäärää mahdollisesti rajata. Saarikko on jo sanonut, että lastensuojelussa 80:n tai jopa sadan lapsen asiakasmäärä on liian suuri yhdelle työntekijälle.

Saarikko sanoi viime torstaina eduskunnan kyselytunnilla, ettei hän ilman selvitystä voi ottaa kantaa siihen, pitäisikö asiakkaiden enimmäismäärästä sosiaalityössä tehdä linjauksia. Saarikon mukaan lastensuojeluun liittyvä problematiikka on monisyinen eikä henkilöstömitoitus ole ainoa tekijä asiassa. Esimerkiksi Ruotsissa on kirjattu lakiin, että yhdellä työntekijällä saa olla enintään 35 asiakasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.