Helpotusta helteisiin – viilennä kotisi ilmaiseksi!

Kodin koneellisesta jäähdytyksestä saattaa rapsahtaa iso lasku, jos ei hallitse viisaan ja energiatehokkaan viilennyksen taitoa. Kodin lämpötilan saa kuitenkin laskemaan myös vihrein konstein – täysin ilmaiseksi.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö kotona saattaa maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Hellettä voi kuitenkin hillitä sisätiloissa kotikonstein.

Energiataloudellisesti järkevintä on alentaa huonelämpötiloja vähentämällä sisäisiä lämpökuormia. Tarpeettomasti päällä olevat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa aina, kun huoneissa ei oleilla. Päällä ollessaan televisiot ja niiden lisälaitteet, tietokoneet, pesukoneet ja hellat tuottavat turhaa lämpöä jo valmiiksi helteiseen kotiin. Saunan lämmitystä kannattaa myös välttää.

Ruokaa laittaessa kannattaa miettiä sitä, kuinka paljon lämpöä hellan ja uunin käyttö tuo tiloihin. Jos mahdollista ruoka kannattaa hellepäivinä mieluummin lämmittää esimerkiksi mikroaaltouunissa tai valmistaa ulkona grillaillen.

Auringon porotusta huoneisiin voi estää peittämällä ikkunat kaihtimilla ja verhoilla. Tuuletus kannattaa hoitaa viileään aikaan ja varjon puolelta. Kun ikkunat avaa monesta huoneesta yhtä aikaa, varmistaa läpiveto huoneiden viilentymisen.

Huolehdi myös, että kodin ilmanvaihtokanavat ovat oikeassa asennossa ja puhdista ne säännöllisesti.

Omakotiliiton järjestöpäällikkö Juha Saarimäki muistuttaa, että myös valittu talotyyppi vaikuttaa kodin kuumenemiseen helteillä:

– Tiilitalo on siitä hyvä kuumalla, että lämpö ei aluksi tule sisälle helposti. Mutta jos hellejakso jatkuu pitkään, muuttaa se rakennuksen kuumaksi pätsiksi.Sen sijaan puutalo hengittää eikä kuumene niin helposti. Musta peltikatto on ehkä pahin kodin rakenteellinen kuumentaja aurinkoon suunnattujen suurten ikkunoiden lisäksi.

Koneesta lisätehoa

Mikäli turvaudut koneelliseen viilentämiseen, rajaa viilennettävä alue sulkemalla ovet ja ikkunat. Lattialla seisova jäähdytin viilentää lähinnä sitä huonetta, johon se on sijoitettu, ei yleensä koko huoneistoa. Perinteisestä tuulettimesta saa enemmän apua, jos sillä ohjataan esimerkiksi viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta makuuhuoneeseen. Puhaltimet pitäisi muistaa sammuttaa aina, kun huoneissa ei oleilla.

Seinään tai kattoon asennettu ilmalämpöpumpun sisäyksikkö jäähdyttää ilmaa laajemmalta alalta ja on yleensä tehokkaampi kuin siirrettävä jäähdytinmalli. Ilmalämpöpumppu poistaa tiloista lämpöä ja kosteutta, joten säästösyistä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi.

Lähteet: Motiva.fi, tts.fi

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja