Mainos

Helmikuu mittaushistorian kolmanneksi lämpimin – koko talvi harvinaisen lauha

Ilmatieteen laitoksen mukaan helmikuu oli Suomen mittaushistorian kolmanneksi lämpimin. Lauhempaa on ollut vain vuosina 1990 ja 2014. Koko maan tilastot alkavat vuodesta 1961, osasta maata tietoja on jo yli sadalta vuodelta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan helmikuu oli lämpötiloiltaan lähes toisinto vuoden takaisesta lauhasta helmikuusta. Myös koko talvi jää tilastoihin harvinaisen lauhana. Harvinaisella tarkoitetaan, että tällainen toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Lunta oli talven mittaan vähemmän kuin tavallisesti.

Helmikuun keskilämpötila kohosi maan lounaisimmassa osassa nollan vaiheille, mutta jäi pohjoisimmassa Lapissa -8 asteen alapuolelle. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin maan keski- ja itäosassa, missä se oli lähes seitsemän astetta, paikoin jopa yli. Pienin poikkeama, vajaat viisi astetta, oli Ahvenanmaalla ja pohjoisimmassa Lapissa.

Kuukauden alkupuolella lämpötiloissa oli tammikuun tapaan suuria vaihteluita, mutta kuukauden loppupuolella oli tasaisen lauhaa. Kuukauden ylin lämpötila, +9,6 astetta, mitattiin Kaarinassa 10. helmikuuta ja alin lämpötila, -34,1 astetta, Sallassa 15. päivä helmikuuta.

Lauhan sään aiheutti suursäätila, jossa Pohjois-Atlantilla oli laaja ja pysyvä matalapaine. Lauhaa ilmaa virtasi lounaasta Eurooppaan. Kylmät ilmamassat olivat Siperiassa ja Itä-Aasiassa sekä Pohjois-Amerikassa.

Kuukauden sademäärä jäi suurimmassa osassa maata tavanomaista pienemmäksi, Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa paikoin jopa alle puoleen pitkäaikaisesta keskiarvosta. Käsivarren Lapissa ja paikoin maan etelä- ja itäosassa sademäärä oli tavanomaista suurempi.

Helmikuun loppupuolella maa oli jo paikoin lumeton etelässä ja lounaassa, kun taas Pohjois-Karjalan pohjoisosassa, Kainuussa ja Länsi-Lapissa lunta oli yli puoli metriä. Ristijärvellä ja Puolangalla Kainuussa lunta on edelleen yli metri.

Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lunta oli suurimmassa osassa maata tavanomaista vähemmän ja maan etelä- ja keskiosassa poikkeama oli paikoin yli 20 senttiä. Tavanomaista enemmän lunta oli ainoastaan Kainuussa, Koillismaalla ja osassa Etelä-Lappia.

Talvi laajalti harvinaisen lauha

Talvikuukausien eli joulu-helmikuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi, maan etelä- ja keskiosassa jopa harvinaisen korkea. Suurimmillaan poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli runsaat neljä astetta keskimääräistä lämpimämpää. Pienin poikkeama, vajaat kaksi astetta, oli pohjoisimmassa Lapissa. Lauhempi talvi on koettu viimeksi 2007–2008. Kaikki kolme kuukautta olivat tavanomaista lauhempia.

Talven alin lämpötila, -39,6 astetta, mitattiin Utsjoella 11. tammikuuta. Edellisen kerran -40 asteen raja on jäänyt rikkoutumatta talvella 2012–2013. Talvikuukausien sademäärä oli lähes koko maassa tavanomaista suurempi, maan länsi- ja keskiosassa paikoin jopa poikkeuksellisen suuri. Runsaimmin eli runsaat 200 millimetriä satoi lounaisimmassa Suomessa, Kainuun pohjoisosassa ja Meri-Lapissa.

Terminen kevät on saattanut alkaa jo osassa maata, ellei sää viilene merkittävästi. Termisen kevään katsotaan alkavan, kun vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi nollan yläpuolella. Tämä vahvistetaan vasta jälkikäteen. Viime vuonna terminen kevät alkoi paikoin etelässä ja lounaassa 7.-8. helmikuuta.

Sää jatkuu lauhana, mutta sateisena myös lähipäivinä. Katso paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolta.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.