Mainos

Marraskuussa rikottiin lämpöennätyksiä – koko syksy harvinaisen lämmin

Marraskuu oli maan etelä- ja länsiosassa useilla havaintoasemilla jopa ennätyksellisen leuto. Alkukuussa mitattiin Suomen mittaushistorian kaikkien aikojen korkein marraskuun lukema. Kokonaisuudessaan syksy oli harvinaisen lämmin.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuu oli Suomessa laajalti poikkeuksellisen lämmin lukuun ottamatta lähinnä Pohjois-Karjalasta Lappiin ulottuvaa aluetta. Poikkeuksellisella tarkoitetaan muutaman kerran sadassa vuodessa toistuvaa. Maan etelä- ja länsiosassa kuukausi oli useilla havaintoasemilla jopa ennätyksellisen leuto. Esimerkiksi Helsingissä, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Lahdessa rikottiin lämpöennätyksiä, sekä keskilämpötiloissa että maksimilämpötiloissa.

Marraskuun lämpötilapoikkeama tavanomaiseen verrattuna oli Ahvenanmaan vajaan kolmen asteen ja Pohjanmaan maakuntien sekä Länsi-Lapin noin viiden asteen välillä. Vastaava tai lauhempi marraskuu on ollut suurimmassa osassa maata viimeksi vuonna 2005 ja Lapissa vuonna 2011.

Marraskuun kaikkien aikojen ennätys nyt +14,3 astetta

Kuukausi alkoi erittäin lämpimänä etenkin maan etelä- ja länsiosassa. Suomen mittaushistorian korkein marraskuun lämpötila, +14,3 astetta, mitattiin Kemiönsaaressa 3. marraskuuta. Tavanomaista lauhemman sään katkaisi kylmän ilman purkaus kuun puolivälin jälkeen. Siinä yhteydessä mitattiin 23. marraskuuta Enontekiön Näkkälässä kuukauden alin lämpötila, -27,5 astetta. Kuukauden lopulla sää lauhtui uudelleen. Lämpötila kohosi maan länsiosassa paikoin lähelle kymmentä astetta.


Marraskuun sademäärä oli suurimmassa osassa maata 40–80 millimetriä. Eniten satoi Lapin lounaisosassa sekä länsirannikolla. Havaintoasemista eniten satoi Tornion Torpissa, 131,9 millimetriä ja vähiten Utsjoen Nuorgamissa 11,0 millimetriä.

Lumet vähissä

Lunta oli kuukauden päättyessä vain Koillismaalla ja Lapissa sekä osassa Kainuuta, kun sitä tilastollisesti on marraskuun lopulla koko maassa. Kylmän ilman purkauksen yhteydessä lunta satoi myös maan etelä- ja keskiosassa. Keski-Suomen ja Pirkanmaan maakunnissa pyrytti paikoin runsaasti, mikä aiheutti tykkylumivaurioita ja sähkökatkoja. Kuukauden suurin lumensyvyys, 44 senttimetriä, mitattiin Pirkanmaalla Juupajoen Hyytiälässä 24. marraskuuta. Kuukauden lopun lauha sää sulatti nämä lumet kokonaan.

Syksy oli jälleen lämmin

Koko syksyn eli syys-marraskuun keskilämpötila oli koko maassa harvinaisen korkea. Poikkeama keskimääräistä lämpimämpään suuntaan oli suurimmassa osassa maata yli kaksi astetta ja pohjoisessa paikoin yli kolme astetta. Lämpimämpi syksy on koettu suurimmassa osassa maata viimeksi vuonna 2011.

Syksyn sateet jakautuivat epätasaisesti, sillä etelässä oli tavanomaista kuivempaa ja pohjoisessa sateisempaa. Maan itäosassa sademäärä jäi harvinaisen pieneksi. Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa oli puolestaan jopa poikkeuksellisen sateinen syksy, kun sademäärä oli paikoin yli 200 millimetriä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.