Mainos

Terminen kesä alkanut osassa maata – toukokuu jopa poikkeuksellisen sateinen

Toukokuu oli sateinen ja maan etelä- ja länsiosassa tavanomaista kylmempi. Hellepäiviä ei toukokuussa ollut lainkaan. Viimeksi näin on käynyt vuonna 1998. Terminen kesä on alkanut paikoin maan etelä- ja keskiosassa, suunnilleen tavanomaiseen aikaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun keskilämpötila vaihteli maan kaakkoisosan noin yhdeksästä asteesta Käsivarren Lapin vajaaseen neljään asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lähinnä maan etelä- ja länsiosassa oli tavanomaista kylmempää, kun taas maan itä- ja pohjoisosassa oli tavanomaista lämpimämpää. Epävakaisen sään vuoksi päivälämpötilat olivat selvästi tavanomaista alempia.

Kuukauden aikana ei ollut ainuttakaan hellepäivää, mikä toistuu keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Viimeksi helteetön toukokuu oli vuonna 1998. Toukuun ylin lämpötila, 21,7 astetta, mitattiin Mikkelissä 26. toukokuuta ja alin lämpötila, -12,4 astetta, Enontekiöllä 5. toukokuuta.

Terminen kesä alkoi paikoin maan etelä- ja keskiosassa 19.-20. toukokuuta. Terminen kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi kymmenen asteen yläpuolella.

Toukokuussa runsaita sateita

Kuukauden sademäärä oli lähes koko maassa tavanomaista suurempi, mutta Pohjanmaan rannikolla ja suuressa osassa Lappia oli poikkeuksellisen sateista. Esimerkiksi Sodankylässä ja Rovaniemellä mitattiin paikkakuntakohtaisia toukokuun sade-ennätyksiä. Havaintoasemista sateisinta oli Kittilässä, missä satoi 116,2 millimetriä. Suurin vuorokautinen sademäärä, 30,3 millimetriä, mitattiin 13. toukokuuta Kokkolassa.

Lunta oli toukokuun alkaessa Pohjois-Karjalan pohjoisosasta Meri-Lappiin ulottuvan linjan pohjoispuolella, mutta lumet sulivat kuukauden kuluessa kokonaan.

Toukokuun voimakkaimmat tuulet olivat 23. toukokuuta Pohjois-Pohjanmaalla Lyyli-myrskyn yhteydessä, jolloin syntyi runsaasti tuulituhoja ja sähkökatkoja erityisesti Pohjanmaalla. Tuuli yltyi Perämerellä myrskylukemiin.

Ukkosia oli toukokuussa harvinaisen vähän. Maasalamoita paikannettiin Suomessa vain 331, mikä on kolmanneksi vähiten vuonna 1960 alkavien tilastojen aikana.

Kevät etenkin maan pohjoisosassa poikkeuksellisen leuto

Kevät maaliskuusta toukokuuhun oli koko maassa selvästi tavanomaista leudompi: maan eteläosassa noin asteen verran, Lapissa kahdesta kolmeen astetta. Maan pohjoisosassa poikkeama oli jopa poikkeuksellisen suuri, eli tällainen toistuu nykyilmastossa keskimäärin kolmesti vuosisadassa. Maan etelä- ja keskiosassa kevät oli yleisesti harvinaisen leuto, eli näin lauha kevät toistuu keskimäärin kerran vuosikymmenessä.

Kevään sademäärässä esiintyi suuria eroja maan eri osien välillä, ja laajalti satoi selvästi tavanomaista enemmän. Poikkeuksellisen runsaita sademääriä mitattiin Kymenlaaksossa, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Koillismaalla ja Länsi-Lapissa, jossa sadetta kertyi kevään aikana yli 160 millimetriä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.