Mainos

Helmi-Maaria sai erikoisen bisnesidean: Tarjoaa ei-seksuaalista koskettelua

2:16

Kosketuksen puutetta on kuvattu jopa suomalaisten kansantaudiksi. Vaikka kosketus lisää merkittävästi ihmisten hyvinvointia, Suomessa on paljon ihmisiä, joita koskettaa vain lääkäri tai kampaaja.

Lisäksi moni muu kaipaisi ja tarvitsi nykyistä enemmän halauksia, silittelyä ja läheisyyttä. Tätä tilannetta helpottamaan Helsinkiin avattiin pari kuukautta sitten Suomen ensimmäinen kosketuspalvelu. Se tarjoaa asiakkailleen ei-seksuaalista läheisyyttä ja kosketusta.

Musiikkiteatteria opiskellut Helmi-Maaria Jokinen sai idean kosketuspalvelu Koskemuksen perustamisesta läheisiltään saamastaan palautteesta.

– Olen aina ollut tosi kosketteleva ihminen läheisiäni kohtaan ja olen saanut silittelystäni ja kevyestä hieronnastani paljon positiivista palautetta. Moni on pyytänyt, etten lopettaisi "hipsutustani" koskaan. Se sai minut miettimään, miten voisin tarjota sitä ihmisille enemmänkin, Jokinen kertoo.

Kaikki tarvitsevat kosketusta

Kosketus on ihmisille erittäin tärkeää. Esimerkiksi vauvan aivot eivät kehity normaalisti ilman kosketusta. Kosketuksen puute lisää myös ahdistuneisuutta, aggressiivisuutta ja keskittymisvaikeuksia. 

Kosketus saa puolestaan ihmisen kehon tuottamaan oksitoniinia eli mielihyvähormonia, mikä muun muassa lievittää stressiä ja kipua sekä vahvistaa vastustuskykyä. Se lisää myös yhteisöön kuulumisen tunnetta. 

Vaikka moni suhtautuu epäilevästi ajatukseen siitä, että heitä koskettelisi vieras ihminen, kosketuksen voima ei perustu tuttuuteen. 

– Tieteellisesti on todistettu, ettei sillä ole merkitystä, onko koskettaja tuttu vain tuntematon, kunhan koskettaja ja tilanne ovat turvallisia. Vastaanottaja ei saa tuntea, että kosketuksessa on mitään pelottavaa tai epämiellyttävää, kosketusohjaaja Helmi-Maaria Jokinen korostaa.

Tarjolla ei-seksuaalista kosketusta 

Vaikka Koskemus kosketuspalvelu on toiminut vasta pari kuukautta, Jokisella on jo vakituisia asiakkaita. Asiakaskuntaa hän kuvailee monenkirjavaksi.

– Osa haluaa vain oman rentouttavan rauhoittumiskokemuksen ja osa on niitä, jotka eivät saa läheisyyden tai kosketuksen kokemusta muuten elämässään, Jokinen kertoo.

Jokisen kosketeltavaksi päätyneen Kerttu Sormusen kosketus- ja läheisyyspula johtuu siitä, että hänen poikaystävänsä asuu ulkomailla.

– Tällä hetkellä en myöskään tee töitä pienten lasten kanssa kuten aiemmin. Lapsilta saa paljon kosketusta, Sormunen kertoo tilanteestaan hymyillen.

Vaikka ei-läheisen ihmisen kosketus aluksi Sormusta hieman ujostuttikin, hän koki hoidon rentouttavaksi.

– Myös siitä tuli tosi hyvä olo, kun minulta ei odotettu mitään. Sain olla vain vastaanottavana osapuolena.

Kosketusohjaaja Helmi-Maaria Jokinen korostaakin asiakkailleen ennen hoidon alkua, ettei häntä saa koskettaa. Tarjolla ei myöskään ole seksuaalista kosketusta. 

"Hyvinvoinnista maksaminen ei ole noloa"

 Ajatus siitä, että maksaisi jollekin kosketuksesta tuntuu monesta vieraalta. Jokisen mielestä siinä ei ole mitään noloa tai ihmeellistä.

– Voihan jokainen meistä esimerkiksi tehdä vatsalihasliikkeitä kotona, mutta silti osa maksaa kuntovalmentajalle, että hän käskee tekemään kymmenen vatsalihasliikettä. Eihän tällaisenkaan hyvinvointipalvelun ostamisessa ole mitään outoa.

Vaikka Jokinen tienaa elantoansa koskettelemalla, hän toivoo, että kaikki halaisivat ja silittäisivät toisiaan ilmaiseksikin.

– Koskettaminen on tosi yksinkertaista ja helppoa. Suosittelen sitä kaikille! 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.