Hellyttävä kaksikko tuijotti Irmaa lasin takaa – seurasi surkuhupaisa tapahtumaketju, johon puuttui poliisikin: "En ole ikinä ennen tuollaista nähnyt"

Pielavedellä mökkeilleen Irma Tossavaisen aamu alkoi epätavallisissa merkeissä, kun pihaan tallusteli hävyttömän suloinen parivaljakko.

Jos ulkopuolinen olisi sattunut ajamaan Irma Tossavaisen pihaan, olisi tilanne voinut vaikuttaa kovin hullunkuriselta.

– Meillä olisi ollut hyvä video, kun mummo yöpaita päällä pihalla ajaa hiehoa ja pikkupossua harjanvarsi kainalossaan. Voi hyvänen aika, miten surkuhupaisa tilanne, Tossavainen muistelee erikoista aamua.

Tapahtumaketju alkoi aamupalalla Tossavaisen kesämökillä Pielavedellä. Tossavainen sattui vilkaisemaan ulos ja joutui lähes hieraisemaan silmiään: takaisin lasin takaa tuijotti hieho ja possu.

Tossavainen säntäsi kiireellä ulos  ja nappasi matkalla lattiaharjan kainaloonsa siltä varalta, jos jompikumpi eläimistä osoittautuisi vihaiseksi luonteeltaan. Koska muutakaan ei keksinyt tehdä, hän alkoi rauhallisesti ajamaan parivaljakkoa mökkitietä pitkin takaisin niiden tulosuuntaan. 

Soitto hätäkeskukseen poiki hulvattoman Twitter-päivityksen

Kolmikko kulki rauhallisesti eteenpäin, ja hieho odotti huomaavaisesti pientä possua, joka Tossavaisen mukaan oli "niin kamalan väsynyt."

– Joidenkin kymmenien metrien jälkeen hieho meni ojanpenkalle ja possu hyppäsi sammalmättäälle pitkäkseen ja rupesi nukkumaan siihen. Se oli niin uupunut, Tossavainen muistelee. 

Metsässä kuhisi siinä määrin itikoita, että Tossavaisen piti palata mökkiin vaihtamaan päälle jäänyt yöpaita johonkin verenimijöiltä suojaavampaan vaatteeseen. Kun hän palasi takaisin tapahtumapaikalle, eläimet olivat jatkaneet matkaansa läheiselle pellolle.

Tossavainen soitti hätäkeskukseen, jossa huvittuneet, mutta asian tosissaan ottaneet työntekijät kirjasivat hälytyksen. Sen myötä Itä-Suomen poliisi julkaisi myös kovasti huomiota verkossa saaneen Twitter-päivityksen.

– Pielavedellä erikoisempi eläintehtävä: Häkeen tulleen ilmoituksen mukaan pieni lehmä ja possu kulkevat Penttilänlahdentiellä kohti kirkonkylää...? Omistaja haussa, Itä-Suomen poliisi päivitti.

Poliisi kiittelee esimerkillistä toimintaa

Lisäksi Tossavainen kertoi näkemästään Facebookissa ja pyysi jakamaan tietoa vastaan tulleista eläimistä. Facebookin avulla omistaja tunnistikin kadonneen kaksikon ja tuli myöhemmin noutamaan hiehon ja possun. Myös omistajan löytymisestä Tossavainen ilmoitti hätäkeskukseen, mistä poliisi jälkeenpäin kiitti julkisesti kehuen esimerkillistä toimintaa. 

– Opetustarkoituksessa Pielaveden visaisen eläintapauksen ratkeaminen tiivistetysti: soitto hätäkeskukseen, hyvät tuntomerkit ja tilannearvio, omistajien tavoittelu sosmediassa (Facebook) ja uusi ilmoitus Häkeen, kun eläimet tallessa. Vastuullista kansalaisuutta, poliisista kiitellään.


"Tosi suloinen kaksikko, kuin lastensadusta"

Jälkikäteen Tossavainen muistelee kohtaamista lämmöllä. 

– Tosi suloinen kaksikko. Kun pikkuporsaskin piti hiehoa aivan emonaan. Voi hyvä ihme, miten hellyyttävän näköisiä. En ole ikinä ennen tuollaista nähnyt. Kuin lastensadusta tosissaan, hän jälkikäteen kuvailee. 

Luonteeltaan possu ja hieho vaikuttivat varsin säyseiltä. Ne katselivat Tossavaisen touhuja leppoisasti ja kulkivat verkkaisesti tämän toivomaan suuntaan. 

– Lempeän oloisia olivat, eivät lainkaan vihaisia, Irma Tossavainen tiivistää. 

Eläinten omistaja kertoo MTV Uutisille eläinten voivat nyt hyvin ja nauttivan yhdessäolostaan maaseudun rauhassa.

Tapahtumista ensimmäisenä kirjoittaneen Helsingin Sanomien mukaan hieho oli lähtenyt omille tielleen, koska se oli viikonloppuna tullut kiimaan. Mitä ilmeisimmin se oli karannut etsiäkseen sonnia. Possu puolestaan on alle kaksi kuukautta vanha, ja tullut uuteen kotiinsa hiljattain. Possu oli mahdollisesti leimautunut hiehoon ja päättänyt sen olevan uusi emonsa. 

Lue myös:

    Uusimmat