Hell's Kitchen -kilpailija Sari Lylyoja: Valitse kaupan pienin yrtti

Kokki Sari Lylyoja kannustaa käyttämään yrttejä niin mausteena kuin koristeenakin. Hell's Kitchen Suomi -ohjelmasta tuttu Lylyoja vinkkaa kotikokeille monipuolisimmat yrtit.

Vuoden ajasta riippumatta Lylyojan keittiöstä löytyy laaja valikoima erilaisia yrttejä, kuten basilikaa, tilliä, rosmariinia ja timjamia. Kasvaapa perinteisten yrttien joukossa pieni chilipaprikapuukin.

– Jokaiselta kannattaa löytyä ainakin rosmariini, basilika ja timjami. Niitä on helppo kasvattaa ja ne sopivat moneen ruokaan mausteeksi. Sellaisenaan salaattiin voi myös käyttää viinisuolaheinää, kokkina Viking Linella työskentelevä Lylyoja sanoo.

Lylyoja kehottaa myös kuivaamaan yrttejä ja ripottelemaan niitä ruokaan valmiiden mausteseosten sijasta. Yrttejä käyttämällä ruoan laitossa voi vähentää suolaa ja käyttää maustamiseen lisäksi pippuria.

Älä sorru kaupan suurimpaan yrttiin

Lylyoja sanoo, että kaupassa yrtti kannattaa valita samalla periaatteella kuin kukkaset.

– Ostan kaupasta yleensä pienimmän yrtin, sillä se kasvaa pitkään vielä kotonakin. Isoksi kasvanut yrtti on lyhytikäinen eikä sitä kannattaa ottaa, ellei aikomuksena ole käyttää koko yrttiä yhdellä kertaa.

Kylmällä säällä kaupasta ostettu yrtti paleltuu helposti ja se näkyy esimerkiksi lehtien tummumisena. Lylyoja vinkkaa, että kotimatkan ajaksi yrtti kannattaa kääräistä sanomalehteen. Kotona yrtin voi kasvattaa halutessa omaan multaan tai laittaa suoraan ruukkuun, jonka pohjalla on vettä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja