Pitääkö salaattia huuhtoa ennen käyttöä? Asiantuntija muistuttaa edullisen raaka-aineen monikäyttöisyydestä

hyötykasvi
MTV

Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaa erilaisten kotimaisten salaattien käyttömahdollisuuksista kesällä. Järjestö muistuttaa myös ohjeista liittyen salaattien huuhtomiseen.

Jos etsit helppoa, nopeaa, kevyttä ja maukasta grillattavaa, kannattaa pitää mielessä myös kaupan hedelmä- ja vihannesosasto! Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa tiedotteessaan kotimaisten salaattilajikkeiden monipuolisista käyttötavoista. Salaatit toimivat niin lisukkeina kuin kokonaisina aterioinakin, jos joukkoon lisää muita kasviksia, perunaa tai pastaa sekä juustoa, kalaa, lihaa, papuja tai muita kasviproteiineja. 

Mietoja salaattilajikkeita: Lehtisalaatti, keräsalaatti.
Voimakkaampia salaattilajikkeita: Sikurisalaatti, punasalaatit, rucola

Järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä muistuttaa salaattien olevan myös kevyttä syötävää, sillä sadassa grammassa salaattia on vain 20 kaloria. 

– Perinteisissä vihreissä lehtisalaateissa on niukasti tärkeitä ravintoaineita, mutta sen takia niitä ei kannatta jättää syömättä. Perussalaatin ravintoarvoa voi parantaa täydentämällä sitä esimerkiksi tomaatilla, paprikalla, omenalla tai pinaatilla, Velin ohjeistaa tiedotteessa.

Viljele itse ja testaa grillissä

Moni suomalainen on tottunut käyttämään salaatteja kylmänä, mutta todellisuudessa monet lajikkeet sopivat myös lämpimiin ruokiin. Salaatteja voi myös grillata! 

– Ota kiinteäkeräiseen, halkaistuun tai lohkottuun salaattiin nopeasti väriä kuumalla grillillä. Näin saat uutta makua tuttuun raaka-aineeseen, vinkkaa Helena Velin.

Maa- ja kotitalousnaisista vinkataan, että salaatteja kannattaa myös kokeilla viljellä itse. Esimerkiksi lehtisalaatti on helppo kasvi kasvattaa. Kaikki salaattilajikkeet antavat kuitenkin nopeasti satoa, eivätkä ne tarvitse esikasvatusta. 

– Jos ei halua kylvää salaattia siemenestä, voi kaupan ruukkusalaatinkin istuttaa uudelleen avomaalle, ruukkuun tai lavaan. Jos salaattia ei leikkaa liian alas, eli kasvupiste ei tuhoudu, salaatti lähtee yleensä helposti kasvuun, järjestöstä vinkataan.

Pitääkö salaattia huuhtoa ennen käyttöä?

Järjestö muistuttaa myös salaatin huuhtomiseen liittyvistä ohjeista. Pitääkö salaatteja huuhtoa ennen käyttöä? Joissain kaupan salaattipakkauksissa lukee salaatin olevan käyttövalmista huuhtomatta.

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että mullassa ja turpeessa kasvatetuissa tuotteissa on aina riskinsä, jollei niitä huuhdota. Salaateissa ja versoissa kannattaa myös suosia suomalaisia tuotteita. 

– Kun irrotat ruukkusalaatit, varmista, ettei lehdissä ole multaa. Kun salaatit pesee, salaattilinko on kätevä apu niiden kuivaamiseen, mutta ne voi myös ravistella kuivaksi lävikössä tai puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä, neuvoo Helena Velin.  

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat