Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Pitääkö salaattia huuhtoa ennen käyttöä? Asiantuntija muistuttaa edullisen raaka-aineen monikäyttöisyydestä

MTV
Julkaistu 05.06.2022 17:33

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maa- ja kotitalousnaiset vinkkaa erilaisten kotimaisten salaattien käyttömahdollisuuksista kesällä. Järjestö muistuttaa myös ohjeista liittyen salaattien huuhtomiseen.

Jos etsit helppoa, nopeaa, kevyttä ja maukasta grillattavaa, kannattaa pitää mielessä myös kaupan hedelmä- ja vihannesosasto! Maa- ja kotitalousnaiset muistuttaa tiedotteessaan kotimaisten salaattilajikkeiden monipuolisista käyttötavoista. Salaatit toimivat niin lisukkeina kuin kokonaisina aterioinakin, jos joukkoon lisää muita kasviksia, perunaa tai pastaa sekä juustoa, kalaa, lihaa, papuja tai muita kasviproteiineja. 

Mietoja salaattilajikkeita: Lehtisalaatti, keräsalaatti.
Voimakkaampia salaattilajikkeita: Sikurisalaatti, punasalaatit, rucola

Järjestöpäällikkö Helena Velin Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry:stä muistuttaa salaattien olevan myös kevyttä syötävää, sillä sadassa grammassa salaattia on vain 20 kaloria. 

– Perinteisissä vihreissä lehtisalaateissa on niukasti tärkeitä ravintoaineita, mutta sen takia niitä ei kannatta jättää syömättä. Perussalaatin ravintoarvoa voi parantaa täydentämällä sitä esimerkiksi tomaatilla, paprikalla, omenalla tai pinaatilla, Velin ohjeistaa tiedotteessa.

Viljele itse ja testaa grillissä

grillattu-salaatti_vaaka_kati-laszka-0284
Kokeile salaattia myös grillattuna!Maa- ja kotitalousnaiset

Moni suomalainen on tottunut käyttämään salaatteja kylmänä, mutta todellisuudessa monet lajikkeet sopivat myös lämpimiin ruokiin. Salaatteja voi myös grillata! 

– Ota kiinteäkeräiseen, halkaistuun tai lohkottuun salaattiin nopeasti väriä kuumalla grillillä. Näin saat uutta makua tuttuun raaka-aineeseen, vinkkaa Helena Velin.

Maa- ja kotitalousnaisista vinkataan, että salaatteja kannattaa myös kokeilla viljellä itse. Esimerkiksi lehtisalaatti on helppo kasvi kasvattaa. Kaikki salaattilajikkeet antavat kuitenkin nopeasti satoa, eivätkä ne tarvitse esikasvatusta. 

– Jos ei halua kylvää salaattia siemenestä, voi kaupan ruukkusalaatinkin istuttaa uudelleen avomaalle, ruukkuun tai lavaan. Jos salaattia ei leikkaa liian alas, eli kasvupiste ei tuhoudu, salaatti lähtee yleensä helposti kasvuun, järjestöstä vinkataan.

Pitääkö salaattia huuhtoa ennen käyttöä?

Järjestö muistuttaa myös salaatin huuhtomiseen liittyvistä ohjeista. Pitääkö salaatteja huuhtoa ennen käyttöä? Joissain kaupan salaattipakkauksissa lukee salaatin olevan käyttövalmista huuhtomatta.

Maa- ja kotitalousnaisten mukaan kannattaa kuitenkin muistaa, että mullassa ja turpeessa kasvatetuissa tuotteissa on aina riskinsä, jollei niitä huuhdota. Salaateissa ja versoissa kannattaa myös suosia suomalaisia tuotteita. 

– Kun irrotat ruukkusalaatit, varmista, ettei lehdissä ole multaa. Kun salaatit pesee, salaattilinko on kätevä apu niiden kuivaamiseen, mutta ne voi myös ravistella kuivaksi lävikössä tai puhtaan keittiöpyyhkeen sisällä, neuvoo Helena Velin.  

Lue myös: Nappaa tämä halpa raaka-aine nyt ostoskoriisi: "Niin helppoa ja hyvää, että ehdottomasti ihan jokaisen syytä kokeilla"

Lisää aiheesta:

Asiantuntijan niksi: Kurkusta paljon paremman makuista helposti!Säilytätkö porkkanoita oikein? Muista tärkeä jääkaappisääntöMissä porkkanoita kannattaa kotona säilyttää? Faktat suosikkikasviksestaNäitä ruokia kannattaa juuri nyt ostaa kaupasta! Hinta alhaalla, laatu parhaimmillaanEthän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Tiesitkö tätä tomaateista? Helppo tapa saada maistumaan paremmalta
RuokaRuoanlaittoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 09:42
    Sikke Sumari

    Sikke Sumarilta tärkeä muistutus oliiviöljyn käytöstä: "Mitä ne ihmiset luulevat?"

  • Eilen17:43
    Ravintolat

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • pe17:47
    Jäätelö

    Aamujuontajalta täystyrmäys oudolle uutuusjäätelölle

  • to17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • to11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin