Helenin sähkön kokonaismyynti pieneni, mutta liikevoitto nousi yli 300 prosenttia – Mikko Kärnä vaatii palauttamaan osingot

Sähköyhtiö Helen takoi hurjat voitot sähkökriisin keskellä. Sähkön ja lämmön myynti vähenivät, mutta tulos moninkertaistui.

Loka-joulukuun ajalla Helenin lämmön myynti pieneni kaksitoista prosenttia edellisvuodesta ja sähkön kokonaismyynti pieneni neljä prosenttia.Tästä huolimatta yhtiön liikevaihto oli huimat 669 miljoonaa euroa. Vuosi sitten vastaava luku oli 491 miljoonaa euroa. 

Samalla ajanjaksolla myös liikevoitto kasvoi miinukselta merkittävästi plussalle. Vuosi sitten vastaavaan aikaan tulos oli yksitoista prosenttia pakkasella, nyt 31 miljoonaa plussalla. Näin ollen nousua kertyi 386 prosenttia. 

Helen Oy:n toimitusjohtaja Olli Sirkka kommentoi tiedotteessa yhtiön tulosta muun muassa näin:

– Vuonna 2022 Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan aiheuttama energiakriisi määritti markkinoita, ja päästöoikeuksien sekä raaka-aineiden hinnat jatkoivat nousuaan lähes koko vuoden. Sodan alettua teimme nopeasti päätöksen irtaantua venäläisistä polttoaineista. Paljon työtä vaatinut hankintakanavien nopea vaihdos haastavassa toimintaympäristössä oli erinomainen onnistuminen.

– Liikevaihtomme kasvoi merkittävästi sähkön korkean tukkumarkkinahinnan takia. Tuotantokustannusten merkittävä kasvu teki kaukolämpöliiketoiminnastamme tappiollista, koska emme siirtäneet hurjasti nousseita kustannuksia kokonaisuudessaan asiakashintoihin, hän jatkaa.

"Laillinen ryöstö"

Kansanedustaja Mikko Kärnä kommentoi Helenin tulosta tuoreeltaan kovin sanankääntein.

 Helsingin kaupunki omistaa Helenin. Yhtiö on maksamassa osinkoa kaupungille 62 miljoonaa euroa. Vuonna 2021 osinkoa maksettiin ainoastaan 19 miljoonaa euroa.

– Jokaisen on nyt syytä tiedostaa, että nämä mittavat voitot on revitty tavallisten, työssäkäyvien kaupunkilaisten selkänahasta energiakriisin keskellä ja Ukrainan sodan varjolla. Kaupungin sinipunavihreä johto päätti, että se ummistaa silmänsä korkean sähkönhinnan aiheuttamilta sosiaalisilta ongelmilta ja että nyt ryöstetään jokainen euro joka vain irti saadaan. Tämä on käsittämätöntä. Olen yrittänyt kysellä kaupungin pormestaristolta, että eikö heitä yhtään edes hävetä? En ole saanut mitään vastausta. Ilmeisesti siellä kiereskellään euroissa kaupungintalon kassakaapissa samaan aikaan, kun tavalliset ihmiset jonottavat leipäjonoissa leipää, koska eivät muuten selviä korkeista lämpö- ja sähkölaskuistaan.

Kärnä vaatii, että Helsingin kaupunki palauttaa saamansa osingot täysimääräisesti takaisin kuluttajille.

– Tämä olisi ainoa oikeudenmukainen toimenpide tilanteessa, jossa kaupunki ja Helen ovat onnistuneet tekemään laillistetun ryöstön. On aivan uskomatonta, että useiden tahojen esittämät vetoomukset yhteiskuntavastuusta valuivat kuuroille korville. Ilmeisesti on niin, että kaupungin sinipunavihreän johdon mielestä leipäjonot saavat pidentyä, kunhan saadaan vain Kruunusillat ja kaikki muut hullut ideologiset infrahankkeet rahoitettua. Tässä meinaavat sanat loppua, kun niin vihaksi pistää. Tulen tekemään kaikkeni, että tällainen sikailu lopetetaan lainsäädännöllisin keinoin, koska Helsingin kaupunkia ei yhteiskuntavastuu kiinnosta.

Lue myös:

    Uusimmat