Helena Koivulle kerätään rahaa netissä – tarkoitus saada lapset takaisin isältään Suomesta Yhdysvaltoihin

Mikko ja Helena Koivu eroavat – Seiskan mukaan syynä NHL-tähden pettäminen 3:34
Näin Mikko ja Helena Koivun erosta uutisoitiin vuonna 2020.

Helena ja Mikko Koivu ovat kiistelleet lastensa huoltajuusasioista jo pitkään.

Helena ja Mikko Koivun pitkään kestänyt huoltajuuskiista sai kesäkuussa 2023 käänteen, kun parin kolme yhteistä lasta määrättiin muuttamaan Yhdysvalloista isänsä luo Turkuun. Lapset ovat 9-, 8- ja 4-vuotiaita ja ovat asuneet Yhdysvalloissa koko elämänsä. Suomessa he eivät ole käyneet vuoden 2019 jälkeen.

Elokuussa 2023 uutisoitiin myös Minnesotan osavaltion käräjäoikeuden päätöksestä, jonka mukaan Helena joutui muuttamaan pois perheen kodista Edinasta, Minnesotasta, ja palauttamaan Mikolle kuuluvan Chevrolet-merkkisen auton.

Nyt Helenan ystävä Justine Rubinger on laittanut GiveSendGo-nimiselle sivustolle pystyyn Supporting Helena Koivu -nimisen keräyksen tämän auttamiseksi ja ex-parin yhteisten lasten saamiseksi takaisin Yhdysvaltoihin. Sivustolla on kuva Helenasta ja hänen ja Mikon kolmesta yhteisestä lapsesta.

– Kirjoitan tämän rakkaan ystäväni Helena Koivun puolesta levittääkseni tietoisuutta ja saadakseni hänelle tukea, jota hän ja hänen lapsensa kipeästi tarvitsevat. Entisenä NHL-vaimona hän oli lastensa ensisijaisena hoitajana ammattijääkiekkopelaajien vaativien aikataulujen vuoksi, sivustolla kirjoitetaan. 

Sivustolla kerrotaan, miten hieman yli kuukausi sitten matto vedettiin Helenan ja hänen lastensa alta. 

– Tuomioistuimet päättivät, että lapsille, jotka ovat yhdysvaltalaisia, määrätään yksisuuntainen lento Suomeen asumaan isänsä luo. Kaupunkiin, jossa he eivät ole koskaan asuneet. Talo, jossa he ovat käyneet vain muutaman kerran. Kieli, jota he eivät puhu. Helena sai kolme päivää aikaa muuttaa pois kotoa ja palauttaa autonsa. Helenan työviisumin vuoksi hän ei saa lentää sinne (Suomeen) ja palata sitten Yhdysvaltoihin ilman pitkäkestoista lupaa ja hyväksyntää, sivustolla avataan Helenan tilannetta. 

Sivustolla kirjoitetaan, miten Helena on menettänyt käytännössä kaiken: jäänyt kodittomaksi, autottomaksi, ilman rahaa ja sairausvakuutusta sekä kolmea lastaan.

– Tärkeä yksityiskohta on, että Helenalla on edelleen puolet huoltajuudesta. Hän tietää, että hänen lapsensa ansaitsevat terveen ja johdonmukaisen suhteen isäänsä. Hän ei ole koskaan uskonut toisin. Joten miten tuomioistuin salli tämän tapahtua? Tämän aiheuttama trauma on tuhoisa. Yhteisönä meidän on seistävä Helenan, uskomattomimman äidin, ja niin monien muiden tuntemiemme tukena ja tuotava rauhaa ja lohtua tähän sotkuun. Jotain oikeutta. Viedään nämä lapset kotiin heidän äitinsä luo, kirjoitus sivustolla päättyy. 

Varainkeruusivuston mukaan Helenalle on lahjoitettu rahaa jo 645 dollaria, eli noin 606 euroa. Sivustolla voi lähettää Helenalle myös rukouksia. 

Koivut menivät naimisiin vuonna 2014. Mikko haki avioeroa helmikuussa 2020. Ex-parilla on avioehto, mutta he olivat sopineet naimisiin mennessään, että avioeron sattuessa Helena saa Mikolta miljoona euroa hänen roolistaan kotiäitinä. Näin turvattaisiin hänen taloudellinen hyvinvointinsa ja turvallisuutensa eron jälkeen.

Helmikuusta 2020 Mikko oli maksanut Helenalle yli 1,1 miljoonaa dollaria ja lisäksi vielä 575 000 dollaria asianajajakuluja. Asiakirjojen mukaan Helena oli käyttänyt käytännössä kaikki nämä varat. Helena on sitä mieltä, että hän ei pysty pitämään elintasoaan yllä ilman Mikon taloudellista lisätukea tulevaisuudessa. Hän kertoi myös, että ei ole pystynyt säästämään Mikolta saamistaan tuista mitään. Elokuussa 2023 Minnesotan käräjäoikeuden mukaan Helena ei kuitenkaan ollut oikeutettu lisätukeen, sillä se ei katso Helenan olevan taloudellisesti epävakaassa tilanteessa saatuaan Mikolta jo rahaa.

Oikeus katsoi myös, että Helena on vielä työikäinen ja hänellä on korkeakoulututkinto sekä huomattava työkokemus ajalta ennen avioliittoa. Hän voisi siis hakea töitä ja elättää itsensä.

Tukisivustosta uutisoi ensimmäisenä Seiska.

Lue myös:

    Uusimmat