Heinola kauhistui Sote-uudistusta – suunnittelee nostavansa asukaslukuaan pakolaisilla

Heinola yrittää säilyttää omat sote-palvelunsa pakolaisten avulla.

Etelä-Suomen Sanomien mukaan vireillä on sadan pakolaisen ottaminen, jotta väkiluku nousisi taas yli ratkaisevan 20 000 asukkaan rajan.

Vähintään 20 000 asukkaan kunta voi toimia perustason alueen sosiaali- ja terveyspalvelujen vastuukuntana.

Asukaslukutoimikunta on Heinolassa esittänyt, että kaupunki muuttaisi kantaansa kiintiöpakolaisiin ja ottaisi tänä vuonna vastaan peräti sata henkeä.

Asukaslukutoimikunnan ja kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Ihamäki (kok.) perustelee pakolaishanketta terveyspalvelujen säilymisellä.

– Jos saadaan 20 000 asukasta, voidaan kaupungissa säilyttää perusalueen terveyskeskus, jossa työskentelee perusterveydenhuollon lääkäreitä ja sitten siellä olisi myös kaupunginhallituksen anomuksesta tavallisen tason erikoislääkäreitä.

Käsittely kaupunginhallituksessa ensi kuussa

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa helmikuun alussa. Heinolan kaupungin tavoittelemasta 20 000:sta asukkaasta puuttui vuodenvaihteessa 16. 

– Olemme sitä mieltä, että meillä on erinomainen terveyskeskus, missä kaikki lääkärinvirat ovat täytettyjä ja siellä tehdään hyvää työtä. Heinolaiset eivät halua menettää terveyskeskustaan sote-uudistuksessa, Ihamäki toteaa.

Asukasluvun nostamisen taustalla on hallituksen ajama kuntarakenneuudistus ja sosiaali- ja terveysuudistus. Uudistuksessa esimerkiksi Sosiaali- ja terveysministeriön sivujen mukaan terveydenhuoltovastuu tulee olemaan tulevaisuudessa asukasmäärältään tietyn kokoisilla järjestäjäkunnilla. 

– Sote-uudistus on vähän liian raju toimenpide meille. Uudistuksen takia terveyskeskuksemme toiminta häiriintyy. Pelkästään sosiaali- ja terveysuudistuksen julkisuuteen tulo on aiheuttanut käymistilaa erikoislääkäripiireissä. He ovat aloittaneet esimerkiksi uusien paikkojen katselun, kuvailee Ihamäki tilannetta.

Asukaslukutoimikunnan ehdotus menee seuraavaksi Heinolan kaupunginhallitukseen,

– Asiaa pohditaan siellä ja tämän jälkeen se siirtyy valtuuston käsittelyyn, joka ratkaisee asian.

 

Lue myös:

    Uusimmat