Vastaanottokeskuksia pohditaan tänäänkin monissa kunnissa

Pirkanmaalaisen Ruoveden kunnanhallitus päättää tänään 200-paikkaisen vastaanottokeskuksen perustamisesta.

Ja nimenomaan päättää, eikä vain keskustele, ennakoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Juha-Pekka Lehminiemi lopputulosta.

- Kyllä me olemme melko varmoja siitä, että tästä asiasta syntyy, jos ei nyt ihan yksimielinen, niin joka tapauksessa myönteinen päätös.  

Alle viiden tuhannen asukkaan kunnassa turvapaikanhakijoiden asuttamiseen käytettäisiin hajasijoitusmallia. Tulijat olisi siis tarkoitus asuttaa tavallisiin kunnan vuokra-asuntoihin pariin kylätaajamaan. Kummankin kylän kouluihin perustettaisiin valmistavat ryhmät koululaisille.  

- Me saamme ryhmät heti kasaan. Ryhmien perustamisen jälkeen on mahdollisuus antaa elinaikaa kahdelle kyläkoululle, ehkä useammaksi vuodeksikin, Lehminiemi kertoo.  

Kuntalaisilla kokemusta  

Lehminiemen mukaan pakolaisten vastaanottaminen ei ole ruoveteläisille sinällään uusi asia, sillä heitä on asunut kunnassa jo 1990-luvulla. Vuonna 2009 kuntaan perustettiin vastaanottokeskus entisen emäntäkoulun tiloihin, mutta keskus muutti Mänttä-Vilppulaan vuoden 2013 alussa.  

-Kun yksinäisiä, eri kansallisuuksia edustavia miehiä oli sijoitettu yhteen paikkaan, niin kyllä siitä vähän tuli ongelmiakin. Eivät ongelmat kauheasti katukuvassa näkyneet tai elämää kylällä häirinneet, mutta poliisia keskus työllisti jonkin verran.  

Se, että uudet tulijat olisivat nyt nimenomaan perheitä, onkin Lehminiemen mukaan leikannut terää turvapaikanhakijoiden vastaanottamista kohtaan esitetyltä kritiikiltä.  

Asia pöydällä eri puolilla maata  

Vastaanottokeskusten perustaminen on tänään esillä Ruoveden lisäksi useissa kunnissa eri puolilla maata. Asiaan otetaan kantaa lisäksi ainakin Turussa ja Vantaalla sekä Vihdissä ja Forssassa.  

Esimerkiksi Forssa hylkäsi jo kertaalleen hätämajoitusyksikön perustamiseen tyhjillään olevan hotellin tiloihin.  

Sisäministeriön arvion mukaan Suomeen tarvitaan lähiaikoina kolmesta neljään uutta vastaanottokeskusta viikossa. Syynä on Euroopan paheneva pakolaiskriisi ja turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu myös Suomessa.  

Lue myös:

    Uusimmat