Mainos

IL: Asikkalan kunnanjohtajan mielestä Maahanmuuttovirastolle on annettu liikaa valtaa

Asikkalan kunnanjohtaja Juri Niemisen mukaan poliittiset päättäjät ovat antaneet Maahanmuuttovirastolle liian suuret toimivaltuudet. Nieminen sanoo Iltalehdessä, että virasto sijoittaa Asikkalan ainoaan hotelliin 350 turvapaikanhakijaa kunnan vastustuksesta huolimatta.

Ensimmäiset irakilaiset ja afganistanilaiset turvapaikanhakijat muuttavat Nelostien varressa sijaitsevaan Tallukka-hotelliin ensi viikolla. Kunnanjohtaja kuuli Maahanmuuttoviraston ja hotellikiinteistön omistavan vantaalaisen yrittäjän yhteistyösopimuksesta sähköpostitse marraskuussa.

– Tämä on Maahanmuuttovirastolta yksipuolinen ja diktaattorimainen ylikävely. Sanelua, jossa kunnan kantaa ja vaihtoehtoisia tarjouksia ei ole edes yritetty kuunnella.

Asikkala olisi halunnut sijoittaa turvapaikanhakijoita vuokra-asuntoihin. Kunnanjohtajan mukaan näin olisi vältetty Asikkalan matkailuelinkeinolle aiheutuvat haitat. Virastosta kuitenkin ilmoitettiin, ettei päätöstä peruta. Vaihtoehtoisiin suunnitelmiin kunnanjohtaja ei saanut mitään vastausta.

– Erikoista, että turvapaikkabisneksen katteet ovat Suomessa paremmat kuin hotelliliiketoiminnan. Miksi vastaanottotoiminnasta maksetaan niin ruhtinaallisia korvauksia, että matkailuyrittäjien kannattaa sulkea ovet turisteilta ja ottaa tilalle turvapaikanhakijoita?

Niemisen mukaan kotouttamisen onnistumisen kannalta asuttamispäätökset pitäisi tehdä yhteistyössä kuntien kanssa. Nieminen sanoo kuntalaisten suhtautuvan turvapaikanhakijoihin hyvin kielteisesti.

– Yhdeksän kymmenestä vastustaa vastaanottokeskuksen perustamista Asikkalaan. Pakolla kun tuodaan, niin ennuste on erittäin huono.

Hän sanoo taustalla olevan myös turvallisuuteen liittyviä riskejä.

– Lähin poliisiasema sijaitsee lähes 30 kilometrin päässä Lahdessa. Poliisin vastuulla on jo ennestään kolme vastaanottokeskusta. Kun Tallukka astuu remmiin, Päijät-Hämeessä on yli tuhat turvapaikanhakijaa. Siinä riittää poliisiasemalla työsarkaa.

Asikkalan kunnanhallitus käsittelee tammikuussa mahdollisuutta riitauttaa vastaanottokeskuksen perustaminen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.