Heikki Talvitie: Suomen liittyminen Natoon tavaton riski

26:40

Studio55.fi-lähetyksessä vierailleen diplomaatti Heikki Talvitien mielestä Suomen Nato-jäsenyys tekisi Suomesta todella haavoittuvaisen laajemman konfliktin aikana.

Belgradissa, Tukholmassa ja Moskovassa suurlähettiläänä toiminut Heikki Talvitie ei usko, että Suomen kannattaa liittyä tulevaisuudessa Natoon.

– Näen sen (jäsenyyden) sillä tavalla, että sehän on tavaton riski meille. Se ei lisää meidän turvallisuutta, vaan se tekee meistä todella haavoittuvan, Talvitie sanoi lähetyksessä.

Talvitie korostaa, ettei turvallisuusriski päde niinkään rauhan aikana, vaan ennemminkin jonkin laajemman konfliktin aikana, jollainen on myös häämöttänyt Ukrainan tilanteen taustalla. Talvitie uskoo, että Suomi olisi konfliktitilanteessa mahdollisesti ensimmäinen eliminoitava, koska Suomen alueella on ratkaiseva merkitys Pietarin turvallisuudelle.

– Minusta tämän tilanteen välttäminen on tietenkin ihan ehdoton ykkösprioriteetti meidän turvallisuudelle.

Talvitie kertoo uskovansa, että Naton turvatakuut ovat sellaiset, että ne pitkällä aikavälillä saattavat toimia, jos länsi isossa konfliktissa pääsee niskan päälle. Konfliktin alussa niistä ei kuitenkaan olisi välttämättä apua.

– Kyllähän tämä Venäjän lähiympäristö joutuu ottamaan ensimmäisen iskun vastaan. Ja silloin on tietenkin erittäin tärkeätä, että Suomi pelaa oman pelinsä niin, ettemme ole se kohde, sanoo Talvitie.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on viime päivinä vieraillut Suomessa. Lavrov on sanonut kommentissaan toivovansa Suomen ottavan välittäjän roolin Venäjän ja EU:n välillä.

– Se mitä Lavrov epäilemättä tarkoittaa, on se, että Suomi voisi EU:ssa vaikuttaa sillä tavalla, että EU:n ja Venäjän suhteita pyrittäisiin rakentavasti käsittelemään, sanoo Talvitie.

Mistä syistä Venäjän ulkoministeri ei ole ottanut Nato-kysymystä esille Suomen vierailullaan? Pitäisikö Suomen Talvitien mukaan huolestua venäläisten tekemistä ilmatilaloukkauksia? Katso Talvitien haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja