Hector: Hectobox – kaikki singlet 1965-2005 (6xcd)

(Capitol 2005)

Joulukuussa 1965 lukiolainen Heikki Harma astui levytysstudioon äänittämään suomenkielistä versiota Buffy Saint-Marien protestilaulusta Universal soldier. Palkkasoturi aloitti Hectorin jo 40 vuotta kestäneen levytysuran, jonka jokainen single-julkaisu on pakattu kuuden cd:n kokoelmapaketille. Yhteensä näitä raitoja on hurjat 128 kappaletta.

Hectorin singletuotanto on ollut uskomattoman tasokas. Huonoja tai tyhjänpäivisiä raitoja mukana on vain muutama, mikä on harvinaista kun otetaan huomioon, että kokoelmalla ovat mukana myös pikkulevyjen b-puolet. Etenkin varhaisemmissa, vuosien 1965-1975 äänityksissä on paljon harvinaiseksi jääneitä helmiä, joita ei singlejulkaisun jälkeen ole julkaistu uudelleen albumeilla tai cd-levyillä. Näitä unohdettuja kultakimpaleita ovat muun muassa vuoden 1966 singleltä löytyvä Donovan-suomennus Lasi (jota Hector turhaan kokoelman lehtisessä moittii), kolme vuotta myöhemmin tehty Jimmy Webb –coveri Tie jatkuu äärettömiin, sekä 11 Cumulus-yhtyeen kanssa tehtyä äänitystä.

Harvinaisuuksien lisäksi mukana on tietenkin kymmenittäin suuria Hector-hittejä. Vaikka Harman suurimmat levymenestykset ovat sijoittuneet 70-luvulle, riittää hänen parhaita sävelmiään paketin kaikille kuudelle cd:lle. 60-luvulta muistetaan parhaiten Hector-kappaleet Palkkasoturi ja Kuningatar. 70-luvun kymmenistä hiteistä maininnan ansaitsevat lapsuusmuistelo Ake, Make, Pera ja mä, Syksyn sävel –kappale Lapsuuden loppu sekä lamakauden tunnussävelet Ei mittään ja Kadonneet lapset.

80-luvulla hetkeksi notkahtanut ura sai uutta nostetta muun muassa kappaleista Mulla ei oo rahaa, Ota yhteyttä apinaan ja Jos sä tahdot niin. Tahti jatkui hyvänä myös 90- ja 2000 luvuilla, joiden suurimpia Hector-lauluja olivat Yhtenä iltana, Ensilumi tulee kuudelta, Kuunnellaan vaan taivasta ja Lähes onnellinen mies. Myös näiltä vuosilta löytyy lukuisia hienoja kappaleita, jotka ovat unohtuneet pois albumeilta ja cd-kokoelmilta. Nämä harvinaiset, aiemmin cd:llä julkaisemattomat kappaleet ovat todiste Hectorin musiikin tasaisesta laadusta, hyviä kappaleita on riittänyt ”unohdettavaksi” asti.

Hyvän levy-sisällön täydentää perusteellisesti koottu kansivihkonen, jossa laulaja-lauluntekijä itse kommentoi uransa vaiheita ja kertoo lukuisia anekdootteja kokoelman kappaleista. Levytysten kohdalla on tarkat tiedot äänityspäivistä ja mukana soittavista muusikoista. Lopuksi vihkosta löytyy kuvitettu diskografia sekä essee Hectorin muille artisteille kirjoittamista lauluteksteistä.

Hectobox on tyylillä ja vaivalla tehty kunnianosoitus suuren lauluntekijän ja muusikon uralle, joka onneksi edelleen jatkuu.

Lopuksi suuri kiitos EMI Finlandille, joka viimeisen parin vuoden aikana on nähnyt erityistä vaivaa suomalaisen popmusiikin back-catalogin pakkaamisessa cd-aikaan. Siinä missä muut levy-yhtiöt ovat keskittyneet lähinnä 20-suosikkia tyyppisiin halpiskokoelmiin, joissa tutut hitit on ovat julkaistu uudelleen ja uudelleen, on EMI ottanut arkistonauhoihinsa toisen lähestymistavan. Tämä näkyy mm. Carita Holmströmin tuplakokoelmassa Jos tänään tuntis’ huomisen sekä Marionin juutalaisten laulujen kokoelmalla Shalom, joissa albumikokonaisuudet harvinaisine raitoineen on sellaisenaan entisöity cd-muotoon artistien kommenttien varustamana.

Muutama kuukausi ennen Hectoboxin julkaisua EMI juhlisti Marionin 45. juhlavuotta neljän cd:n kokoelmalla Olkaa hyvä – Kaikki singlet 1971-1986, johon oli koottu Marionin kaikki EMI-singlet b-puolineen aina Saksassa, Puolassa ja Britanniassa julkaistuja levytyksiä myöten. Samaa formaattia jatkavassa Hectoboxissa EMI on nähnyt vaivaa myös levy-yhtiörajojen ylittämisessä. Täydellisen singlekokoelman aikaansaamiseksi masternauhat on jouduttu haalimaan peräti kuuden levy-yhtiön nauha-arkistoista. Näin suomalaisen pop-musiikin historiaa pitää kunnioittaa!

teksti: Mikko Suhonen

Lue myös:

    Uusimmat