MTV Uutiset seuraa turvapaikanhakijaa: ”Osa vaikuttaa tulleen Suomeen juhlimaan”

MTV Uutiset tapasi irakilaisen Salwan Albaroden Turun vastaanottokeskuksessa syyskuun alussa. Millaista on turvapaikanhakijan elämä Suomessa? Seuraamme sitä 25-vuotiaan Salwanin mukana.

Albarode on tällä hetkellä sijoitettuna Laitilan vastaanottokeskukseen, jossa on suurin osa irakilaisia turvapaikanhakijoita. Keskuksessa on reilut 130 hakijaa.

Albaroden mukaan Suomesta kerrotaan monenlaisia tarinoita turvapaikanhakijoiden keskuudessa.

Juttua päivitetty 30.9.2015 klo 13.30

MTV Uutisten tietoon on tullut seikkoja, joiden mukaan artikkelia on muutettu joiltain osin. Myös Salwan itse on toivonut, että jutusta korjataan muutamia kohtia, jotka ovat päätyneet juttuun väärin. 

Väärinymmärryksiä on aiheuttanut muun muassa se, että haastattelu on englanniksi, joka ei ole kummankaan osapuolen äidinkieli.

Artikkelista on muutettu muun muassa alku sekä otsikko juttusarjan mukaiseksi. Juttusarjan tarkoitus on kertoa yhden turvapaikanhakijan arjesta Suomessa hänen omasta näkökulmastaan. 

Tekstiä ei ole lisätty, vaan kappalejakoa on muutettu.

Lisäksi Salwanin matkantekoa Suomeen on täsmennetty: 30 päivää on muutettu muutamaksi viikoksi (13 päivää). Myös Salwanin käyttämiä kulkuvälineitä on täsmennetty. Lisäksi jutusta on poistettu viittaus mafiaan sekä tarkat kommentit liittyen irakilaisten kokemaan ISIS:in uhkaan.


– Mielestäni Suomi on erittäin hyvä paikka asua ja elää, vaikka jotkut irakilaiset väittävät muuta. Useimmat kuitenkin sanovat, että täällä on hyvä olla ja rakentaa uutta elämää, toteaa Albarode.

Albarode on kokenut suomalaisten ystävällisyyden ja auttamisen halun eikä hänellä ole yhtään ikävää kokemusta esimerkiksi rasisimista. 

– Poliisi on kieltänyt meitä hankkiutumasta minkäänlaisiin vaikeuksiin Suomessa. Olen aika pitkälti pysytellytkin täällä Laitilassa. 

Irakilaista Salwania kuitenkin ihmetyttää se, miten osa turvapaikanhakijoista vaikuttaa tulleen Suomeen juhlimaan ja pitämään hauskaa.

– En ymmärrä, miksi jotkut matkustavat hengenvaarallisen matkan Suomeen vain pitääkseen hauskaa kuin turistit. Näkisitpä, kuinka he juuri nyt kuuntelevat musiikkia ja tanssivat täällä.

Albaroden mukaan muutamat ovat jo lähdössä takaisin Irakiin.

– Jotkut ovat sanoneet, että heidän pitää päästä takaisin Irakiin. Syy tähän on se, että heillä on kuulemma ongelmia kotona. Kysyin, että miksi tulette Suomeen, jos teillä on ongelmia kotona. He eivät vastanneet siihen yhtään mitään, ihmettelee Albarode.

Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan turvapaikanhakijoista oleskeluluvan on saanut keskimäärin 40 prosenttia hakijoista. 

Maahanmuuttoviraston turvapaikkapäätökset  tammi-elokuu2015
Myönteisiä päätöksiä 1062
Kielteisiä päätöksiä 740
Rauenneita hakemuksia354
Tutkimatta jätetty (Dublin)644
Päätöksiä yhteensä2800


– Kuulen valheellisia tarinoita siitä, miksi he ovat täällä. Eräskin mies kertoi tulevansa Kurdistanista, mutta miksi? Sehän on turvallinen paikka Irakissa. Yksi mies sanoi tulevansa Mosulista. Kerroin sen olevan kotikaupunkini ja kysyin, mistä kaupunginosasta hän on? Hän ei osannut vastata vaan sanoi vain –  en tiedä, kummastelee Albarode.

Albaroden mukaan eteläinen Irak on pääosin turvallista aluetta.

– Olen kuullut sieltä tulleiden kertovan, että heidän henkeään on uhattu. Mietin voiko tämä pitää paikkansa. Samaan hengenvetoon he sanovat haluavansa juhlia ja tuntea itsensä vapaaksi edes hetken verran.

Albarode muistuttaa, että eteläinen Irak ei ole kuitenkaan kaikille turvallista aluetta, koska uskonto tuottaa ongelmia.

– Täällä voin liikkua missä vain, mitä en voi tehdä Irakissa. Olen sunnimuslimi ja pohjoisesta kotoisin enkä voi turvallisesti mennä etelään, lisää Albarode.

Matka Suomeen 12 000 euroa

Albarode sanoo anoneensa viisumia matkustaakseen tänne, mutta hän ei saanut sitä.

– Irakissa olisin joutunut maksamaan ihmissalakuljettajille matkasta Suomeen 12 000 euroa, koska tänne on pitkä matka. Matkustin sen sijaan ensin Turkkiin, jonne pääsin 7000 eurolla. Jokaiselle maalle on oma hintansa.

– Perheelläni ei ollut tarpeeksi käteistä rahaa, joten äitini kauppasi tavaraa ja koruja, jotta saimme matkarahat kasaan. 

Albaroden mukaan tilanne Mosulissa on nyt hengenvaarallinen, sillä ISIS uhkaa ulkona liikkuvia.

Matkantekoa pakettiautossa

Albarode kertoo pelottavan matkan Suomeen kestäneen muutaman viikon*.

– Kuulin toisilta irakilaisilta, kuka olisi luotettava salakuljettaja. Soitin Suomeen maanmiehelleni ja varmistin, että voin maksaa rahat turvallisesti kuljettajalle.  Suomessa asuva mies sanoi, että voin luottaa tähän kyseiseen salakuljettajaan. Hän toikin minut sitten lopulta Haaparantaan.

Albarode kertoo matkustaneensa Kreikkaan, Makedoniaan ja kävelleensä rajan yli Serbiaan.

– Serbiassa jouduin välillä kävelemään viisi tuntia Unkariin, josta nousin mustan pakettiauton kyytiin. Matkan aikana minulla ei ollut aavistustakaan, missä olin. Meitä oli autossa seitsemän henkeä. Pelkäsin henkeni edestä koko matkan ajan. Pysähdyimme välillä lepäämään ja käymään suihkussa ja sitten heti takaisin autoon.

Arki asettumassa uomiinsa

Salwan kertoo katsovansa päivittäin puhelimestaan arabialaisia elokuvia ja pelaavansa muutamana päivänä viikossa jalkapalloa vastaanottokeskuksessa.

– Kävin eilen kirjastossa selvittämässä, voinko lainata kirjoja ja saada luettavaksi paperilehtiä. Päivä ohjelmaan kuuluu myös oman huoneen siivous.

– Olen jo oppinut muutamia perussanoja suomeksi: Kiitos, moi, moi ja hieman laskemaan yksi, kaksi, kolme...

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja