Mainos

Somalipojan matka Välimeren yli Suomeen: Nainen synnytti kumiveneessä – ruumiit laidan yli

Somaliasta Suomeen äitinsä luo henkensä uhalla matkanneen 16-vuotiaan Kallandin matka oli tyssätä Välimeren rannikolle. Rahattomalla nuorella ei ollut merimatkaan tarvittavaa 1700 euroa. 

Kallandin mukaan Libyan rannikolla salakuljettajat keräsivät nimilistat Välimeren ylitystä aikovilta pakolaisilta.

– Jokainen meistä laittoi sukulaisilleen viestin: "Olen arabien vankina. Maksakaan tälle sudanilaiselle tilille rahaa nimelläni "Kalland". Sukulaiset ja tutut lähettivät kukin sen verran rahaa, minkä pystyivät. Nimilistan viereen merkittiin eri väreillä, onko rahaa maksettu tarpeeksi, vähän vai ei ollenkaan.

– Minulle rahaa ei tullut tarpeeksi matkaa varten. Mutta joillekin rahaa oli kertynyt liikaa, niin salakuljettajat kysyivät heiltä, mitä ylimääräiselle rahalle tehdään. Somalialaiset halusivat antaa rahat minun matkaani, joten pääsin mukaan kumiveneeseen.

Kuoleman värittämä matka merellä

Kallandin mukaan ihmiset ahdettiin avorekkaan.

– Meitä meni yhteen rekkaan aina 70–80 ihmistä. Edellä ajavan rekan kuski ajoi kovaa ylinopeutta. Eräs tyttö tipahti laidan yli asfalttikatuun, satutti päänsä ja kuoli. Sen jälkeen rekkakuskit hiljensivät vauhtia.

– Rannassa meitä odotti kumivene, johon mahtui 150 ihmistä. Lähdimme merelle navigaattorin avulla, mutta eksyimme.  Sen jälkeen seurasimme edellä ajavaa toista vettä. Aamuyöstä näimme italialaisen laivan merellä, mutta joka ei kuitenkaan ottanut meitä kyytiin vaan ajoi pois. 

Kallandin mukaan järkyttävin kokemus oli raskaana olevan naisen synnytys veneessä.

– Lapsi ja äiti menehtyivät synnytykseen. Jouduimme heittämään heidät laidan yli mereen. Syyrialaisen perheen viisivuotias lapsi sai tämän jälkeen hysteerisen kohtauksen ja salakuljettajat uhkasivat heittää myös lapsen mereen, jos äiti ei saisi lasta rauhoittumaan.

Saapuminen Sisiliaan

Kallandin mukaan kiinalainen laiva poimi heidät viimein merestä iltaviideltä.

– Italiassa vastaanottokeskuksessa oleva somalinainen sanoi, että karatkaa – älkää jääkö tänne!  Hän jatkoi, että jos teiltä otetaan sormenjäljet täällä, niin teidät palautetaan aina Italiaan eikä täällä ole mitään mahdollisuuksia selvitä. Italiassa kukaan ei auta teitä, joten hyppäsin vastaanottokeskuksen aidan yli muutaman muun kanssa ja pakenin.

– Meitä oli joukko somaleita, jotka halusivat Saksaan. Matka maksoi 1200 euroa, mutta muut vetosivat siihen, että minut pitää ottaa ilmaiseksi mukaan.  Niinpä pääsin Saksaan, jossa poliisi pysäytti meidät. Karkasin taas vastaanottokeskuksesta.

Kalland sai somalikaveriltaan rahaa lippuun kohti Ruotsia ja Tukholmaa.

– Tukholmasta soitin äidille Suomeen ja hän tuli hakemaan minut. Haluaisin sanoa, kaikille, jotka aikovat tehdä tämän saman matkan älkää tehkö sitä.

Kalland kertoo nähneensä painajaisia viisi kuukautta kestäneestä matkastaan, mutta toipunut pääosin fyysistä rasituksista. Kalland on saanut Suomeen oleskelu- ja työluvan.

– Nyt tunnen oloni turvalliseksi täällä. Haluan opiskella ja rakentaa tulevaisuuteni Suomeen, mutta jos tilanne Somaliassa joskus rauhoittuu, haluan palata sinne. 

Kallandin tarinan vahvistaa Pakolaisneuvonta, joka on auttanut nuorukaista saamaan oleskeluluvan Suomeen. Myös poliisi tarkistaa turvapaikanhakijan reitin ja Maahanmuuttovirasto tutkii pakolaisen taustat ja suojelun tarpeen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.