Mainos

Hävittäjävalmistajat esittelivät mahdollisia Hornetien seuraajia Turussa

Hävittäjävalmistajat valmistautuvat jo Suomen ilmavoimien tulevaan jättihankintaan, vaikka nykyisiä Horneteja ollaan korvaamassa aikaisintaan noin 10 vuoden kuluttua.

Useampi hävittäjävalmistaja on esittäytynyt viikonlopun ajan Suomen päälentonäytöksessä Turussa. Suomi on korvaamassa Hornet-kalustoaan nykyisten hävittäjien vanhetessa.

Ruotsalaiset Gripen-hävittäjät ovat viikonlopun aikana nousseet useita kertoja ilmaan Turun ylle. Ruotsalaisvalmistaja toivoo, että sen koneita nähtäisiin Suomen taivaalla vastaisuudessakin.

– Suomen hävittäjähankinta osuu erittäin hyvin myöskin Saabin aikatauluun, koska valmistellaan uutta E-luokan Gripeniä Ruotsille ja Brasilialle ja ne luovutetaan 2019 eli silloin tulee olemaan jo valmis tuotantolinja pystyssä, Saab Internationalin Suomen maajohtaja Anders Gardberg kommentoi.

Ruotsalaiskonetta on helppo markkinoida Suomeen:

– Se on kehitetty Pohjois-Euroopan olosuhteisiin, pienen maan ilmapuolustukseen, se on teknisesti ehkä maailman uudenaikaisin.

Ruotsalaisvalmistaja on ainoa, joka on tuonut Suomeen oman koneensa. Amerikkalaiset toivat ohjaamosimulaattorin.

– Tämä (F-35-hävittäjä) on ainoa tulevaisuuden ratkaisu. Jos aikoo ostaa lentokoneen, haluaa tehokkaimman mahdollisen, Lockheed Martinin Pohjoismaiden myyntijohtaja Yung Le toteaa.

–  Erityisesti Suomi, jolla on pisin raja Euroopassa. Elätte aika erilaisessa naapurustossa kuin muut maat.

Amerikkalaisvalmistaja uskoo mahdollisuuksiinsa pärjätä kisassa.

–Kunhan prosessi tästä etenee, keskustelu lisääntyy Suomen puolustusvoimien ja Yhdysvaltojen hallinnon välillä.

Myös muun muassa monikansallinen eurooppalainen Eurofighter on mahdollinen Hornetin seuraaja.

Ilmavoimat ei vielä tässä vaiheessa kommentoi tulevaa miljardiluokan hävittäjähankintaa. Asia noussee esille kuitenkin ensi viikolla, kun puolustusministeri vastaanottaa esiselvitysraportin Hornetien korvaamisesta.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.