Havaijin maastopalojen uhriluku kasvaa – 80 kuollut

Satelliittikuvat paljastavat: Mauin saaren tuhot ennen ja jälkeen 0:48
Satelliittikuvat paljastavat: Mauin saaren tuhot ennen ja jälkeen

Palon sammutus on edelleen kesken, ja raivaustöiden myötä uhreja uskotaan löytyvän vielä lisää.

Havaijin maastopalojen uhriluku nousi lauantaina jo 80:een, ja sen odotettiin edelleen kasvavan, kun pelastus- ja raivaustyöt Mauin saarella etenevät. Havaijin osavaltion kuvernöörin Josh Greenin mukaan kyseessä on todennäköisesti pahin luonnonkatastrofi osavaltion historiassa.

Mauin länsirannikolla tiistaina syttyneet palot levisivät salamavauhtia Havaijin saariryhmän lähettyvillä liikkuneen Dora-myrskyn voimakkaiden tuulien vuoksi. Tulimeri ympäröi niin nopeasti Lahainan rannikkokaupungin, että osa asukkaista syöksyi mereen paetakseen liekkejä.

– Näyttää aivan siltä kuin joku olisi pommittanut koko kaupungin maan tasalle. Se on täysin tuhoutunut. Minulla on todella paha olo asukkaiden vuoksi. He menettivät kotinsa, elinkeinonsa, elämänsä, kertasi saarelle vaimonsa kanssa hääpäivää juhlimaan tullut kanadalainen Brandon Wilson, joka yritti lentokentällä saada varattua lentoa pois saarelta.

Kuvernööri Greenin mukaan 80 prosenttia Lahainasta on täysin tuhoutunut ja tuhannet ihmiset ovat jääneet kodittomiksi.

– Tarvitsemme asunnon tuhansille. Tämä tarkoittaa sitä, että meidän on otettava yhteyttä hotelleihin ja paikallisiin asukkaisiin, jotta saamme vuokrattua huoneita, Green painotti.

Ruumiita meressä ja rantavalleilla

Yhdysvaltain rannikkovartioston komentajan Aja Kirkseyn mukaan noin sadan ihmisen uskottiin paenneen mereen. Palosta noussut sankka savu vaikeutti helikopterien pelastustyötä, mutta rannikkovartioston alus onnistui poimimaan vedestä viitisenkymmentä ihmistä.

Kaupungissa asuvan Kekoa Lansfordin mukaan palon mukanaan tuomat kauhut olivat kaikkea muuta kuin ohi.

– Merestä ja rantavalleilta löytyy edelleen ruumiita. Olemme kiskoneet ihmisiä merestä, yrittäneet pelastaa heitä emmekä ole saaneet riittävästi tarvitsemaamme apua. Lansford valitti.

Tuhansia ihmisiä on jo evakuoitu Mauilta, ja sadat ihmiset ovat joutuneet odottamaan tuntikaupalla lentokentällä Kahuluissa. Mauin piirikunta on pyytänyt vierailijoita poistumaan niin pian kuin mahdollista ja järjestänyt linja-autokuljetuksia evakuoitujen siirtämiseksi lentokentälle.

Noin kolmasosa kaikista Havaijilla vierailevista lomailee Mauilla, ja matkailu on elintärkeää paikalliselle taloudelle.

Havaijin tulipalot seuraavat muita äärimmäisiä sääilmiöitä, joita Yhdysvallat ja Kanada ovat tänä kesänä kohdanneet. Mittavat metsäpalot roihuavat edelleen Kanadassa, ja kova helleaalto on kurittanut Yhdysvaltain lounaisosia.

London School of Economics -yliopiston professorin Thomas Smithin mukaan Havaijilla esiintyy maastopaloja joka vuosi, mutta tämän vuoden maastopalot ovat olleet poikkeuksellisen rajuja ja nopealiikkeisiä.

Kun maapallon lämpötilat nousevat, helleaaltojen ennustetaan yleistyvän ja muuttuvien sademäärien aiheuttama kuivuus lisääntyy luoden ihanteelliset olosuhteet maasto- ja metsäpaloille.

Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt surunvalittelunsa Havaijin maastopalojen johdosta Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille, kertoi tasavallan presidentin kanslia viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter) perjantaina.

">

Juttua päivitetty 12.8.2023 kello 10.41: Päivitetty uhrilukua.

Lue myös:

    Uusimmat