Havaijille syntyi uusi ranta vuosi sitten – jo nyt se on mikromuovin peitossa: "On olemassa romanttinen ajatus koskemattomasta trooppisesta rannasta, mutta sellaista ei enää ole"

Havajille ilmestyi vuosi sitten uusi ranta tulivuorenpurkauksen seurauksena. Tutkijoiden mukaan ranta on jo nyt saastunut muovijätteestä. Asiasta kertoo National Geographic.

Pohoiki-ranta muodostui Kilauea-tulivuoren purkautumisen jälkeen toukokuussa 2018. Uusi hiekka syntyi kuumasta laavasta. Paljaalla silmällä katsottuna Pohoiki näyttää koskemattomalta, mutta tutkijat ovat havainneet sen olevan muovinpalasten peitossa.

Havaijin yliopiston opiskelija Nic Vanderzyl havaitsi muovit tutkimuksissaan. Suurin osa löydöksistä oli mikromuovia, jota irtoaa esimerkiksi polyesterista ja nailonista. Vanderzylin ohjaajan, meriekologisti Steven Colbertin mukaan löydös on huolestuttava, joskaan ei yllättävä.

– On olemassa romanttinen ajatus kaukaisesta troppisesta rannasta, joka on koskematon ja puhdas – sellainen kuin Tom Hanksin tähdittämässä Cast Away -elokuvassa. Sellaista rantaa ei enää ole olemassa, Colbert sanoo.

Mikromuovia on löytynyt myös muilta hyvin syrjäisiltä ja asumattomilta rannoilta. Meriä tutkijat kutsuvat jo "muovikeitoksi". Tutkijoiden mukaan rannoille ja mereen päätyvä muovi vaarantaa sekä luonnon että ihmiskunnan. Vaikka suuria muovikappaleita on mahdollista kerätä pois rannoilta, juuri mikromuovit ovat ongelmallisimpia, koska niitä ei voi nähdä.

Vaikka Pohoiki ei ole Havaijin saastunein ranta, se on osoitus erityisen nopeasta saastumisesta. Mikromuovi on tuhonnut vasta vuoden olemassa ollutta rantaa silmänräpäyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat