Haukiputaan poliisivankilassa ilmeni vakavia puutteita – epäkohdat huomattiin ennalta ilmoittamattoman tarkastuksen yhteydessä

Oulun poliisilaitoksen Haukiputaan poliisivankilassa on havaittu vakavia puutteita. Epäkohdat ilmenivät, kun oikeusasiamiehen kanslia teki ennalta ilmoittamatta tarkastuksen poliisivankilaan huhtikuussa.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen piti hyvin ongelmallisena sitä, että vapautensa menettäneiden säilytys on järjestetty monelta osin epätyydyttävillä ja jopa lainvastaisilla väliaikaisratkaisuilla vuosikausien ajan.

Oikeusasiamiehen tarkastuspöytäkirjasta ilmenee, että Haukiputaan poliisiaseman säilytystiloina on käytetty muun muassa vuonna 2009 käytöstä poistettuja tiloja. Lisäksi vapautensa menettäneet kuljetetaan väliaikaiseen, moduulitilassa sijaitsevaan säilytyspaikkaan avoimen pihan läpi. Sieltä on suora näköyhteys viereisiin omakotitaloihin.

Avoimessa sellissä vain yksi wc-pönttö

Haukiputaan poliisivankila toimii osin vanhalla poliisiasemalla, osin konttimoduulissa. Moduulissa ei ole vastaanottotilaa eikä tilaa omaisuuden säilyttämiseen.

Oikeusasiamies kiinnitti myös huomiota siihen, että säilytystilan ulkoilutilana toimii erillinen kontti, jossa on vain pienet ikkunat. Myös ulkoilutilaan kuljetaan avoimen pihan läpi.

Vanhan poliisiaseman suuressa sellissä säilytetään enimmillään kuutta henkilöä, joiden käytössä on yksi, samassa avoimessa tilassa oleva wc-pönttö. Wc-pönttö näkyy suoraan kameravalvonnassa. Oikeusasiamies katsoi tämän erittäin ongelmalliseksi.

Lue myös:

    Uusimmat