Hätäkeskusten ahdinkoon tulossa helpotusta – hätäkeskuslain uudistus kuitenkin huolestuttaa uupuneita päivystäjiä

1:26
Henkilöstöjärjestöjä ei ole kuultu hätäkeskuslain uudistuksen osalta: "Haasteita on yksilöitävissä," sanoo Hätäkeskusammatilaisten liiton viestintävastaava Patrick Tiainen.

Työvoimapula on jo pitkään painanut Suomen hätäkeskuksia. Päivystäjät ovat uupuneita, ja huoli hätäkeskuslain uudistuksen seurauksista kuormittaa entisestään. Nyt työvoimapulaan on luvassa helpotusta, sillä ensi vuodelle on tulossa yli 20 ylimääräistä tekijää.

Koulutusmäärä hätäkeskuksiin on ollut pitkään alakanttiin, ja se on riittänyt juuri ja juuri nykyisen tason ylläpitämisen. Tähän on tulossa pian muutos.

– Meillä on yksi ylimääräinen kurssi menossa. Joulukuussa valmistuu tämän tiedon mukaan 44 henkilöä, normaalin määrän eli 24:n sijasta. Saamme ensi vuoden alusta yli 20 ihmistä extraa, jolla pääsemme jo aika lähelle tavoitetta, kertoo Hätäkeskuslaitoksen johtaja Taito Vainio.

Työntekijöitä on huolestuttanut myös hätäkeskuslain uudistus, joka etenee parhaillaan eduskunnassa lausuntokierroksella. Uusi laki on tarkoitus olla voimassa 2024.

Se on jo nyt saanut osan hätäkeskuspäivystäjistä älähtämään kovin sanoin.

– Valtioneuvoston esitys uudeksi hätäkeskuslaiksi on poikinut todella runsaasti keskustelua myös henkilöstön keskuudessa. Henkilöstöjärjestöjä ei jostain syystä ole kuultu tämän lain valmistelun aikana, kertoo Hätäkeskusammattilaisten liiton viestintävastaava Patrick Tiainen.

9:10
Katso koko haastattelu videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja