Harvinaisen laadukasta dronekuvaa – näin Ukraina tulittaa Venäjän huoltoreittiä oikukkaalla ranskalaistykillä

Harvinaisen tarkkaa dronekuvaa – tällaista on asemasota Itä-Ukrainassa 2:24
Harvinaisen laadukasta dronekuvaa – katso, millaista tuhoa Ukrainan haupitsiyksikkö sai aikaan

Tilanne Itä-Ukrainan rintamalla on pysynyt varsin staattisena jo useita kuukausia.

Venäjän on puhuttu hyökkäävän aktiivisesti idässä, mutta tuloksia ei ole syntynyt.

Nyt tilanne näyttää vakaantuvan myös sodan polttopisteessä Bahmutissa, jossa on käyty ankaria taisteluita. Esimerkiksi brittitiedustelu kertoo päivän raportissaan, että Venäjän hyökkäys kaupunkiin on pitkälti pysähtynyt.

Myös Ukrainan asevoimien ylipäällikön mukaan tilanne Bahmutissa on vakaantunut, kertoo BBC.

Voisi siis sanoa, että Itä-Ukrainassa käydään asemasotaa.

Haupitsiyksikkö tulittaa Venäjän huoltoreittiä

Uutistoimisto Reuters on vieraillut lähellä rintamalinjaa Kreminnassa ukrainalaisen haupitsiyksikön luona.

Yksikkö tulittaa Venäjän huoltoreittinä käyttämää moottoritietä.

– Mikään ei juuri ole muuttunut viime viikkoina tai kuukautena. Tilanne on enemmän tai vähemmän sama. Joskus työskentelemme enemmän, joskus vähemmän, mutta aina on tarpeeksi työtä, sanoo 30-vuotias ukrainalaissotilas Vadim.

Reuters kuvaa yksikön työskentelyä suoraviivaiseksi: se vastaanottaa käskyn ja koordinaatit, kiirehtii asemiin ja poistaa naamioinnin haupitsin päältä. Sen jälkeen suunnataan, ladataan ja tulitetaan.

– Ammuksia ei ole ikinä tarpeeksi. Haluamme tehdä töitä niin paljon kuin voimme, ampua niin paljon kuin voimme. Ammumme 50–60, joskus jopa sata ammusta päivässä, kertoo 33-vuotias sotilas Artyom.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Everstiluutnantti kertoo, millainen merkitys Ukrainaan toimitetuilla panssarivaunuilla on sodankäynnin kannalta – tänne hän vaunut maassa sijoittaisi 4:31
Everstiluutnantti kertoo, minne hän sijoittaisi Ukrainaan toimitettavat Leopard-vaunut

Ranskalaistykissä paljon huollettavaa

Ryhmä käyttää 155-millistä ranskalaista TRF-1-haupitsia, joita on toimitettu muutamia Ukrainaan. Koulutusta aseen käyttöön käytiin hakemassa Ranskasta.

– Yksikköni lähetti minut Ranskaan koulutukseen, harjoittelimme noin viikon. Kun tulimme takaisin, miehet oppivat kaikki kolmessa päivässä, Artyom kertoo.

Vadim antaa hieman sapiskaakin ranskalaistykille. Hän kuvaa sitä suhteellisen tarkaksi, mutta myös työtä haupitsin ympärillä riittää.

– Se on suhteellisen tarkka haupitsi, mutta se vaatii paljon huoltoa. Paljon sähköosia ja paljon komponentteja, joita tarvitsee seurata tarkasti. Monet osat hajoavat ja vaativat vaihtoa tai korjausta.

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

Ukrainan tykistö tuhosi Venäjän kranaatinheitinasemia 0:26
Ukrainan tykistö tuhosi Venäjän kranaatinheitinasemia

Harvinaisen laadukasta dronekuvaa

Ukraina on lukuisia kertoja sodan aikana välittänyt droneilla kuvattua videota epäsuoran tulen tähystämisestä. Tällä kertaa videomateriaali on poikkeuksellisen laadukasta. Voit katsoa sitä pääkuvan videolta.

Droneja hyödynnetään sodassa muun muassa epäsuoran tulen tähystämiseen ja tulen korjaamiseen, jos tuli ei osu kohteeseen.

Tulitehtävän jälkeen Kreminnassa toimivalla yksiköllä on jo kiire. Haupitsi naamioidaan ja siirrytään takaisin suojaan bunkkereihin odottamaan seuraavia tehtäviä.

Lue myös:

    Uusimmat