Harvinainen näky bensapumpulla! Diesel ja bensiini maksoivat sentilleen yhtä paljon – "Tuntuu suorastaan halvalle"

Harvinainen näky bensapumpulla! Diesel ja bensiini maksoivat sentilleen yhtä paljon 2:17
Katso videolta mitä autolijat ajattelivat polttoaineen nykyhinnoista

Bensiini ja diesel ovat viime päivinä maksaneet huoltoasemilla suunnilleen saman verran, mutta tänään Helsingissä sijaitsevalla bensapumpulla diesel ja bensiini maksoivat sentilleen saman verran.

Kummankin litrahinnat ovat laskeneet kymmeniä senttejä viime vuoden huippuhinnoista.  Energiamarkkinoilla on yhä suuria epävarmuustekijöitä, mutta polttonesteiden pumppuhinnat eivät tällä hetkellä näytä olevan nousemassa viime vuoden huippuhintoihin.

– Onhan tämä hyvä hinta, kun vertaa, mitä se puolivuotta sitten oli. Tuntuu suorastaan halvalle, kun välillä maksettiin jopa kaksi ja puoli, kertoo Timo Tainio bensapumpulta.

Näin todettiin tiistaina Helsingissä sijaitsevalla bensapumpulla, jolla bensiini ja diesel maksoivat sentilleen saman verran.

Tieliikenteen tietokeskuksen liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja vahvistaa havainnon oikeaksi.

– Energiamarkkina näyttää hiukan vakaammalta. Osin se johtuu siitä, että globaali öljynkulutus on vähentynyt nyt, kun talouden pyörät pyörivät vähän hitaammin ja kun keskuspankit tekevät koronnostoja. Se yleensä vaikuttaa jonkun verran myös investointitasoon sekä kysyntään, ja on omiaan vähentämään öljyn kysyntää.

"Se maksetaan mitä pyydetään"

Hinnassa on kuitenkin nousupaineita. Öljyntuottajamaiden OPEC+ ilmoitti reilu viikko sitten leikkaavansa raakaöljyn tuotantoa ensi kuusta aina vuoden loppuun asti hinnan nostamiseksi.

Jännittynyt ja konfliktiherkkä maailmantilanne lisää entisestään ennustamisen vaikeutta.

– Se maksetaan mitä pyydetään, kun liikkua pitää, Tavio sanoo.

Bensalitran hinnasta reilu puolet on veroa, diesellitran hinnasta vajaa puolet. 

– Jos bensiini ja diesel maksavat saman verran, mutta dieselistä pitää maksaa vielä käyttövoimavero päälle, niin kyllä jokin on pielessä silloin, sanoo Ilja Iljin.

Asiantuntija Kalenoja sanoo, että valtiolla on myös keinoja vaikuttaa hintapaineeseen, esimerkiksi alentamalla uusiutuvien polttoaineiden valmisteveroa tai erimerkiksi ammattidieselillä, jossa osa verosta palautettaisiin ammattiliikenteen harjoittajille.

Muistatko, kun polttoaineiden hinnat nousivat viime vuoden tammikuussa? Katso video ja lue lisää aiheesta alta.

Jututimme kansalaisia bensapumpulla:"Eihän se kovin positiivisia ajatuksia tuo..." 2:08
Jututimme kansalaisia bensapumpulla: "Eihän se kovin positiivisia ajatuksia tuo..." (15.2.2022)

Lue myös:

    Uusimmat