Bensiinin hintaan ei ole odotettavissa suuria mullistuksia – "Nähtäväksi jää leikataanko tuotantoa oikeasti"

Bensan hintaan ei odoteta suuria muutoksia lähiaikoina. Vuodenvaihteen muutamien senttien veronkorotus näkyi huoltoasemilla heti, mutta yleisesti näkymä vaikuttaa kuitenkin verraten rauhalliselta. Näin arvioi Evli Pankin analyytikko Markku Järvinen.

– Jos ajatellaan Suomessa hintaa pumpulla, siihen vaikuttaa euron ja dollarin kehitys.

Heikko euro aiheuttaa sen, että kaikki dollareissa maksettavat tuotteet euroalueella kallistuvat, muistuttaa Öljy- ja biopolttoaineala ry:n varatoimitusjohtaja Pekka Huttula. Hänenkään arvioissaan ei mitään mullistavaa ole näköpiirissä.

Huttula toteaa, että euron heikolla kurssilla suhteessa Yhdysvaltain dollariin on suurempi hintoja kohottava vaikutus kuin raakaöljyn hinnalla. Hänen näppituntumansa mukaan raakaöljyn hinnan noususta huolimatta muutokset ovat olleet niin maltillista, että lopputuotteen hinnassa näillä ei ole suurta merkitystä.

Toteutuvatko tuotannon leikkaukset? 

Öljyn hinnan noususta huolimatta se on silti selvästi halvempaa kuin vuoden 2014 huippunoteerauksissa, jolloin tynnyrihinnat olivat selvästi sadan dollarin yläpuolella. Viime aikoina tynnyrihinnat ovat olleet 50-60 dollarin välillä ja vuosi sitten kauppaa käytiin noin 30 dollarilla. 

Öljyntuottajamaat rajoittavat tuotantoa. Opecin jäsenet sopivat 1,2 miljoonan tynnyrin tuotannon rajoituksista marraskuun lopussa. Opecin Saudi-Arabia ilmoitti joulukuussa vielä ylimääräisistä tuotannon vähennyksistä. Venäjä ja kymmenen muuta Opecin ulkopuolista tuottajaa kertoivat vähentävänsä vuodenvaihteessa tuotantoa yli puolella miljoonalla tynnyrillä päivässä.

Evlin Järvinen pitää tulevan hintakehityksen kannalta olennaisimpana, toteutuvatko tuotannon leikkaukset sovitusti.

– Nyt on sovittu, että tuotantoa leikataan ja sillä on ollut positiivinen hintavaikutus. Jää nähtäväksi, leikataanko tuotantoa oikeasti. Välttämättä esimerkiksi Venäjä, saudit ja Iran eivät aina tule niin hyvin juttuun.

Järvinen varautuisi silti öljyn hintayllätyksiin.

– Ei tässä ennustella mitään sadan dollarin hintaa öljylle. Toki myönnettäköön, että öljyn hinnan ennustaminen taitaa olla aika haastava tehtävä. Siitä näkee paljon ennusteita ja aika harvoin ne osuvat kohdalleen.

Autoilijan hintahaitari muuttuu koko ajan 

Polttoaine.net-sivuston mukaan halvimmillaan ysivitonen maksoi torstaina iltapäivällä 1,409 ja kalleimmillaan 1,549 litralta. Kalleimman kahdenkymmenen aseman joukossa oli kahdeksan Nesteen asemaa, seitsemän ABC:tä, kaksi Teboilia, yksi St1, Seo ja Shell. Halvimman kahdenkymmenen aseman joukossa oli neljä Seoa ja Shelliä, kolme Nestettä, Teboilia ja St1:stä, kaksi ABC:tä sekä J. Kärkkäinen.  

Maailman öljyvarastot ovat täynnä –"Nostaa korkoja" 2:14

Lue myös:

    Uusimmat