Harvinainen lintubongaus Suomessa: Helsingin Lauttasaaressa marraskuussa vieraillut pieni siivekäs osoittautui himalajanhernekertuksi

Helsingin Lauttasaaressa loppuvuonna nähty hernekerttulintu on tunnistettu himalajanhernekertuksi. Lintujärjestö Bird Life Suomen mukaan kyseistä lajia ei ole aiemmin tavattu Suomessa eikä koko Euroopassa.

Helsinkiläiset lintuharrastajat tekivät loppuvuonna 2020 merkittävän bongauksen.

Helsingin Lauttasaaressa marraskuun alkupuolelta joulukuun alkuun viipynyt hernekerttu on nimittäin osoittautunut tarkemmissa selvityksissä Euroopan ensimmäiseksi althaea-alalajin hernekertuksi, josta on käytetty suomenkielistä nimeä himalajanhernekerttu. Tätä alalajia pidetään toisinaan omana lajinaan. 

Himalajanhernekerttu pesii Kaspianmeren itäpuolella Turkmenistanista Himalajan länsiosiin ja talvehtii pääosin Intian niemimaalla.

Alalaji paljastui höyhenistä tehdyn DNA-analyysin perusteella

BirdLife Suomen rariteettikomitea, joka vastaa harvinaisten lajien ja alalajien havaintojen tarkastamisesta, tutki linnusta otetut kuvat ja sanalliset kuvaukset sekä rengastuksen yhteydessä otetut mitat. 

Havainnosta pyydettiin lausuntoja myös ulkomaisilta asiantuntijoilta.

– Alalaji paljastui lopulta linnun höyhenistä tehdyn DNA-analyysin perusteella, mutta määritystä tukivat muun muassa pidempi siipi, siiven rakenne, tummempi pää ja hernekertun äänestä poikkeava rätinä,  Lintujärjestä Bird Life Suomi kertoo tiedotteessaan.

Rariteettikomitea hyväksyi havainnon tänä viikonloppuna pitämässään kokouksessa.

Viimeiset hernekertut lähtevät Suomesta tavallisesti syys–lokakuun vaihteessa, joten 8. marraskuuta Lauttasaaren linnun löytäneet Jukka A. Lahtinen, Matias Castrén ja Pekka Leskelä osasivat kiinnittää siihen huomiota. 

– Loppusyksyltä on muutama aiempi havainto hernekertun muista itäisistä alalajeista, mutta tätä alalajia ei osattu pitää potentiaalisena harhautujana.

Hylkääkö emo poikaset, jos ihminen koskee niihin? Lintuasiantuntija vastaa kuuteen yleiseen kysymykseen 5:48
Hylkääkö emo poikaset, jos ihminen koskee niihin? Lintuasiantuntija vastaa MTV Uutisten haastattelussa kuuteen yleiseen kysymykseen.

Lue myös:

    Uusimmat